Reklama

Domowy syrop na kaszel z imbirem

Kiedy na zewnątrz temperatury nas nie rozpieszczają, nietrudno o infekcję! Smagający ciało wiatr, plucha i przemoczona odzież to krok, aby złapało nas przeziębienie! Wtedy jednym z symptomów tej nieprzyjemnej przypadłości jest męczący kaszel: zarówno suchy, jak i mokry. Oczywiście w takim przypadku w pierwszej kolejności sięgamy po syrop, ten apteczny albo sporządzany własnoręcznie. Alternatywą dla tego z cebuli, jest specyfik przygotowany na bazie imbiru! Nie tylko ma lepszy smak, ale także całościowo wzmocni organizm i skróci czas rekonwalescencji. Jak przygotować domowy syrop na kaszel z imbirem? Sprawdźmy!

Domowy syrop na kaszel z imbirem

Imbir już od jakiegoś czasu zaczął być kojarzony jako niezbędnik każdej domowej spiżarni. Aromatyczne kłącze to świetne uzupełnienie deserów, a szczególnie tych podawanych zimą. Nie trzeba również przekonywać, że ten rarytas ma swoje należyte miejsce w potrawach azjatyckich, stąd od dawna przestaje się go kojarzyć wyłącznie jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Jednak imbir nadal zajmuje zaszczytne miejsce w naturalnych produktach, które pomagają zwalczać pierwsze objawy przeziębienia. To zasługa gingerolu - lotnej substancji z grupy polifenoli, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Z tego względu imbir nadaje się do przygotowania domowego syropu na kaszel.

Reklama

Właściwości imbiru

Właściwości imbiru sprawiają, że śmiało można go zaliczyć do tzw. naturalnych antybiotyków. Nie tylko pomoże usunąć bakterie odpowiedzialne za infekcje, ale też złagodzi ból i stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych. To nie wszystko: imbir pomoże regulować procesy trawienia, poprawi kondycję jamy ustnej, idealnie rozgrzeje, a także może pomóc na bóle migrenowe oraz nieprzyjemne objawy choroby lokomocyjnej. 

Skoro wiemy już, jak imbir rewelacyjnie działa na organizm, warto przygotować domowy syrop na kaszel, który może zastąpić apteczne specyfiki.

Domowy syrop na kaszel z imbirem: Składniki

Aby przygotować domowy syrop na kaszel, potrzebne będą następujące składniki:

* korzeń imbiru (około pięć cm)
* cytryna
* miód (najlepiej płynny)
* szklanka wody

Sposób przygotowania

Imbir należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Cytrynę wcześniej trzeba wyszorować, obrać, a skórki pokroić w kostkę (nie wyrzucać). Oba składniki należy dodać do rondelka lub garnka, zalać wodą i gotować przez około 10 minut. Powstały półprodukt ostudzić, dodać miód oraz sok z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do słoika, zamknąć i odstawić na cały dzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przygotowany syrop jest gotowy do spożycia.

Jak dawkować domowy syrop na kaszel z imbirem? Wystarczy aplikować jedną łyżeczkę trzy razy dziennie w przypadku nieprzyjemnych objawów przeziębienia. Syrop może być również spożywany profilaktycznie, ale wtedy wystarczy ograniczyć się do jednej łyżeczki dziennie.


Zobacz także:

Śniadania z różnych stron świata

Dieta odgrzybiająca organizm. Zasady odżywiania i zalecane produkty przy kandydozie 

Choroby, w których występują wymioty

Skąd ta wysypka? Oto mniej oczywiste przyczyny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: imbir | imbir korzeń | imbir trawienie | imbir przyprawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy