Dziesięć zastosowań orzechów włoskich
Dobroczynny wpływ orzechów włoskich na ludzki organizm jest znany od stuleci. Są one zdrowe i zawierają ogromne ilości mikroelementów. Stanowią także źródło przeciwutleniaczy, gwarantujących dobry metabolizm i piękno. Poniżej znajdziesz dziesięć powodów, dla których powinieneś włączyć orzechy włoskie do swojej diety: Pozbądź się zbędnego tłuszczyku Włączenie orzechów włoskich do swojej diety pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Posiadają one wiele błonnika i białek, do tego są bardzo sycące, co chroni cię przed podjadaniem. Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, będące wspaniałym "wspomagaczem" odchudzania.
Orzechy włoskie są bogate w melatoninę, która wspiera zasypianie. Orzechy wspierają ponadto wydzielanie tego hormonu przez organizm, co jeszcze sprawniej pomaga zasnąć.
3. Są dobre dla cukrzyków
Ludzie zagrożeni cukrzycą, a także cukrzycy mogą obniżyć spustoszenie siane przez chorobę jedząc włoskie orzechy. Zawarty w nich błonnik sprawia, że w naszej krwi znajduje się zdecydowanie mniej cukru. Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą orzechy dwa razy w tygodniu, mają o ¼ mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.
4. Chronią twoje serce
Omega-3 zawarte w orzechach włoskich obniżają poziom złego cholesterolu i wspierają rozwój tego dobrego. Dodatkowo przeciwutleniacze w nich zawarte zmniejszają również poziom wolnych rodników, co dodatkowo chroni żyły przed złym cholesterolem. Jedz orzechy, a uzyskasz solidne wsparcie dla swojego serca.
Badania wskazują, że mężczyźni, którzy spożywają garść orzechów dziennie, mają lepszej jakości nasienie, niż ci, którzy tego nie robią. Jedzenie orzechów zwiększa żywotność, mobilność i budowę plemników.
6. Rozświetlona skóra
Orzechy - jako źródło witamin z gruby B oraz przeciwutleniaczy - eliminują wolne rodniki i zwalczają stres oksydacyjny. Dzięki nim zatem usuniesz przedwczesne objawy starzenia się skóry i uzyskasz naturalny, zdrowy wygląd.
7. Chronią przed demencją
Flawonoidy i witaminy B zawarte w orzechach włoskich zapobiegają niszczeniu różnego rodzaju komórek. Ochrona komórek natomiast sprawia, że istnieje mniejsze ryzyko demencji.
Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie orzechów włoskich chroni przed rakiem trzustki. Spożywaj orzechy trzy razy w tygodniu, a będziesz lepiej chroniony przed tym nowotworem.
9. Dłuższe życie
Według naukowców spożywanie orzechów 3 razy w tygodniu sprawi, że twoje życie będzie dłuższe o 40%. Natomiast ryzyko śmierci w wyniku chorób serca zmniejszy się o 39%.
10. Dobre dla ciężarnych
Według badań naukowych kobiety, które jedzą orzechy w ciąży, częściej rodzą dzieci pozbawione ryzyka alergii. Orzechy, przenikając do płodu, sprawiają, że wzmacnia się jego układ odpornościowy i w przyszłości dziecko nie choruje.