Dziewięć sposobów na wzmocnienie odporności
W tym roku sezon przeziębień prawdopodobnie wystartuje szybciej niż zwykle. Już teraz banalne drapanie w gardle może napędzić stracha! Nic dziwnego, koronawirus nie odpuszcza. Co zrobić, by podkręcić odporność i jak się ratować, gdy poczujesz, że coś cię bierze?

Dziewięć sposobów na wzmocnienie odporności
W tym roku sezon przeziębień prawdopodobnie wystartuje szybciej niż zwykle. Już teraz banalne drapanie w gardle może napędzić stracha! Nic dziwnego, koronawirus nie odpuszcza. Co zrobić, by podkręcić odporność i jak się ratować, gdy poczujesz, że coś cię bierze?

Zaczynaj dzień od ciepłej wody - picie jej na czczo skutecznie detoksykuje i oczyszcza organizm, stanowi tym samym wspaniały poranny prezent dla nerek. Za regularne rozpoczynanie poranków szklanką ciepłej wody podziękują też jelita, które w ten sposób będą stymulowane do bardziej wydajnej pracy. Zimna woda nie usuwa toksyn tak skutecznie, ponadto, organizm przyjmując ją będzie musiał wykonać dodatkową pracę, by ogrzać dostarczony mu płyn. Ułatw mu zatem zadanie delektując się wodą o wyższej temperaturze (przynajmniej ok. 37 stopni). Dodatek cytryny w minimalnym stopniu wpływa na kaloryczność napoju, lepiej nawadnia organizm, wspomaga trawienie i procesy oczyszczania. Szczypta kurkumy pomoże dbającym o cerę i walczącym z jej niedoskonałościami. Jeszcze bardziej wartościowym posunięciem będzie zastąpienie suszonej kurkumy z saszetki odrobiną świeżej - np. startej. Do wody możesz też dodać plasterki świeżego imbiru, łagodzącego stany zapalne, działającego przeciwnowotworowo i wspomagającego odchudzanie. Ten codzienny rytuał pomoże wspierać ogólny poziom zdrowia oraz dobrostan organizmu.

Pij syrop z buraka - buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczących dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia. Przygotowanie syropu w domowych warunkach nie jest skomplikowane. Wystarczy, że umytego i obranego buraka pokroisz drobno, umieścisz w miseczce, a następnie zasypiesz czterema łyżkami cukru. Warzywo odstaw na cały dzień, aby oddało sok. Otrzymany syrop przelej przez sitko i przechowuj w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu. Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie należy przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę.

Przygotuj syrop z cebuli - to babciny sposób na szybkie rozprawienie się z przeziębieniem - takim, które dopiero zaczyna się rozkręcać oraz tym, które się przedłuża. Dwie średniej wielkości cebule obierz, umyj i pokrój w krążki. Układaj w czystym, uprzednio wyparzonym i wysuszonym słoiku, a następnie zasyp cukrem (możesz też zalać cebule miodem - wówczas podniesiesz walor leczniczy powstającego syropu). Zostaw słoik na około 12 godzin. Po tym czasie cebule powinny już puścić sok, który w połączeniu ze słodem stworzy syrop. Tak powstały płyn przecedź przy pomocy gazy i przelej do ciemnej buteleczki. Dawkowanie: w razie choroby zażywaj miksturę dwa lub trzy razy dziennie (po łyżce stołowej). Dzieci w wieku przedszkolnym powinny zażywać nie więcej niż pół małej łyżeczki, raz lub dwa razy dziennie, zwłaszcza, jeśli piją wyrób po raz pierwszy. Starszaki mogą pić łyżeczkę syropu raz lub dwa razy dziennie. Podawaj go w ciągu dnia, nie przed snem (z uwagi na jego wykrztuśne właściwości). Nie powinien być spożywany przez niemowlęta ani przez dzieci (i osoby dorosłe) mające problemy trawienne, ponieważ "uderzy" w wątrobę. Kobiety w ciąży przed taką kuracją powinny otrzymać zgodę lekarza.123RF/PICSEL

Wypij specjalną herbatkę - będą ci potrzebne: 1 torebka dobrej jakościowo czarnej herbaty, 1 łyżka startej skórki z cytryny lub limonki, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, kilka malin (mogą być mrożone), kilka plasterków imbiru, 2-3 goździki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z malin (najlepiej domowego), listki mięty (opcjonalnie), 1 gwiazdka anyżu, odrobina cynamonu. W dzbanku umieść saszetkę herbaty, zalej wrzątkiem, zaparz. Po ok. 5 minutach dodaj goździki, gwiazdkę anyżu, plasterki imbiru i maliny, przykryj spodeczkiem i odstaw całość na 5 minut. Po tym czasie wyjmij saszetkę oraz goździki i anyż. Starte skórki z cytryny i pomarańczy dodaj do herbatki. Zostaw je tam na ok. 3 minuty, po czym wyciągnij. Na koniec dodaj sok, miód, cynamon, zamieszaj. Herbata jest gotowa do wypicia.

Wypróbuj bombę imbirową - wspaniale rozgrzewa organizm, wspiera układ odpornościowy, pomaga też stanąć na nogi przeziębionym. Do tego - ma bardzo przyjemny smak i wyrazisty aromat. Przygotuj: 1/2 l przegotowanej, przestudzonej wody, ok. 10 cm korzenia imbiru, 4 łyżki miodu, 3 cytryny, cynamon. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Z trzech cytryn wyciśnij sok. Połącz przegotowaną wodę z cytrynowym sokiem i imbirem, dodaj cztery łyżki miodu i szczyptę cynamonu. Zamieszaj. Miksturę dodawaj do herbaty, przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu dwóch dni.

Wygrzej stopy - czujesz się dziwnie? Przemokłeś? Wypróbuj patent z wodą i solą. Do naczynia wsyp sól (w większej ilości), zalej gorącą wodą, po czym, ewentualnie, rozprowadź w niej kilka łyżek musztardy. Gdy woda przestygnie na tyle, że możliwe będzie umieszczenie w niej stóp, zrób to ostrożnie, rozpoczynając od pięt. Po kilku chwilach temperatura oraz stopniowe przyzwyczajanie się do ciepła pozwolą na zanurzenie stóp w całości. Jest to bardzo przyjemne i relaksujące doznanie. Wygrzewając się w ten sposób, nie zapomnij o okryciu na ramiona. Gdy woda zacznie stygnąć, wytrzyj dokładnie nogi, włóż od razu grube skarpetki i połóż się do łóżka. W razie potrzeby czynność można powtórzyć następnego dnia. Opisana metoda nie nadaje się dla osób z nadciśnieniem ani dla małych dzieci, z uwagi na możliwość poparzenia się, ponadto są one dużo bardziej wrażliwe na tak intensywne bodźce. Na czym polega skuteczność tego sposobu? Jak wiadomo, ciepło najczęściej ucieka przez głowę i właśnie przez stopy. Dogrzewając je, wspomagasz krążenie, przywracasz organizmowi utracone ciepło. Grube skarpetki oraz natychmiastowe położenie się do łóżka utrwalą pożądany efekt, a także umożliwią bardziej efektywne wypocenie się.

Uderz w infekcję - chociaż perspektywa picia herbaty z czosnku wydaje się być ryzykownym pomysłem, z uwagi na ostry smak warzywa, w rzeczywistości nie ma się czego obawiać. Słodycz miodu i kwaśna nuta cytryny skutecznie zamaskują jego wyrazisty aromat. Jest łatwa w przygotowaniu - pięć ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie zalej je w filiżance wodą o temperaturze około 70 stopni. Dodaj miód i sok z cytryny w ilościach ci odpowiadających. Profilaktycznie pij herbatkę raz dziennie, w przypadku przeziębienia - dwa razy.

Zduś ból gardła w zarodku - sposób ten jest popularny pośród aktorów i innych osób na co dzień pracujących głosem. Gdy tylko poczujesz pierwsze zwiastuny, np. lekkie pieczenie czy drapanie, wypij łyżkę tranu. Nazajutrz po gardłowych problemach pozostanie tylko wspomnienie. Do celów leczniczych nadaje się zarówno klasyczny tran, jak również jego wersje smakowe, przeznaczone dla dzieci.

Jedz na ciepło - ważne jest, aby w chłodniejsze dni oraz już w okresie jesienno-zimowym przed wyjściem z domu zjeść ciepły posiłek. Lepiej unikać jogurtów oraz kefirów na śniadanie, ponieważ one właśnie wychładzają organizm. Zamiast nich warto wybrać posiłek, który ma właściwości rozgrzewające i pozwoli utrzymać ciepło, np. zupę, jajecznicę, zapiekane tosty, etc. Gdy poczujesz, że coś cię bierze, przygotuj sobie przed snem pikantną kolację, może to być leczo z dodatkiem czosnku i papryczki chili, prawdziwy gulasz węgierski, treściwa, wieloskładnikowa zupa meksykańska lub słodko-ostre danie z kuchni chińskiej.