Dzika sałata: Naturalny lek przeciwbólowy
Dzika sałata zyskała największą popularność dzięki swoim zdrowotnym, a przede wszystkim kojącym i uśmierzającym ból właściwościom. Nie bez powodu od wieków określana była mianem "opium dla biednych". Przed okresem wiktoriańskim powszechnie wykorzystywano ją nie tylko jako środek uspokajający, ale przede wszystkim przeciwbólowy. Przeprowadzone badania potwierdziły zdolności tej niezwykłej rośliny. Zawarta w niej substancja czynna o nazwie lactucarium wykazuje działanie podobne - a czasem nawet silniejsze - od popularnego ibuprofenu. Stanowi też skuteczne narzędzie w walce z uporczywym kaszlem, astmą, bezsennością, migreną i miażdżycą.
Dzika sałata swoje rozliczne właściwości lecznicze zawdzięcza między innymi zawartej w niej substancji czynnej, czyli lactucarium oraz składnikom odżywczym. Wykorzystywana jest przede wszystkim jako środek służący do zwalczania różnego rodzaju lęków.
Dzika sałata a bezsenność
Dzika sałata szczególnie zalecana jest także osobom zmagającym się z bezsennością. Podobnie jak popularne aspiryna czy ibuprofen wydatnie zmniejsza częstotliwość występowania i nasilania się bólu, dlatego z powodzeniem wykorzystywana jest w leczeniu migreny. Ponadto doskonale rozluźnia mięśnie.
Dzika sałata a astma
Po dziką sałatę wyjątkowo chętnie powinni sięgać też astmatycy. Praktyka pokazała, że wydatnie zmniejsza nasilanie i częstotliwość występowania objawów tego schorzenia.
Podobnie jak w przypadku większości warzyw, ziół czy nawet medykamentów bywają sytuacje, w których dzika sałata może zamiast wpłynąć korzystnie na organizm i go uleczyć wywołać działanie niepożądane. Dlatego należy zachować ostrożność, kierować się rozsądkiem i pamiętać, żeby nie stosować jej w nadmiernych ilościach.
Typowe skutki uboczne
Zawarte w dzikiej sałacie substancje czynne mogą być powodem: wymiotów, zawrotów głowy, nudności, dzwonienia w uszach, rozszerzania źrenic, problemów z oddychaniem, zaburzeń widzenia oraz wyzwalania się uczucia niepokoju.
Dzika sałata nie jest zalecana kobietom w ciąży i matkom karmiącym.
Optymalną i najbardziej bezpieczną jest sytuacja, kiedy warzywo to stanowi co najwyżej uzupełnienie diety, a nie jej podstawę.
Do celów leczniczych wykorzystywany jest między innymi sok z liści dzikiej sałaty przypominający konsystencją mleko. Na jego bazie można sporządzić między innymi alkoholową nalewkę. Z kolei z suszonych liści dzikiej sałaty można przyrządzać herbatę.
Dzika sałata w połączeniu z oliwą z oliwek może stanowić aromatyczny dodatek do pieczywa. Jak go przyrządzić?
Potrzebne ci będą:
- pęczek dzikiej sałaty
- oliwa z oliwek
- tymianek i sól
- pieczywo
Sposób przyrządzania:
Listki sałaty najpierw należy oddzielić od łodyżek, a następnie starannie umyć i osuszyć. Posiekane pędy i listki trzeba lekko podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie przyprawić tymiankiem oraz solą. Podsmażoną sałatę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.