Dziki bez: Walory zdrowotne
Dziki bez można śmiało nazwać naturalnym lekiem, mogącym pomóc zwalczyć niemal wszystkie dolegliwości, a zwłaszcza te kojarzone z przeziębieniem, infekcjami i grypą. Oczywiście, najczęściej kojarzony jest z sokami i naparami, dzięki którym udaje się nam skutecznie wzmocnić odporność, pozbyć uporczywego kaszlu i obniżyć gorączkę. Ale czy wiesz, że czarny bez - z uwagi na zawarte w nim flawonoidy - ma też wyjątkowo dobroczynny wpływ na naszą skórę i wykazuje działanie odmładzające, skutecznie odtruwa organizm z toksyn, oczyszcza krew, a w wiekach średnich wierzono, że ma wręcz magiczną moc odbudowywania zdrowia psychicznego i fizycznego? Poznaj inne - mniej lub bardziej oczywiste - właściwości tej niezwykłej rośliny, a przekonasz się, że nie bez powodu jest z powodzeniem wykorzystywany w medycynie naturalnej.
Znakiem rozpoznawczym czarnego bzu są intensywnie pachnące, białe kwiaty oraz oczywiście ciemnofioletowe owoce. Bogactwo zawartych w nich składników sprawia, że wykazują wszechstronne właściwości lecznicze.
Kwiaty czarnego bzu stanowią źródło cennych flawonoidów, kwasów fenolowych, kwasów organicznych, steroli, olejków, garbników oraz soli mineralnych. Jak to przekłada się na zastosowanie w lecznictwie? Przykładowo przyrządzona z kwiatów czarnego bzu herbata działa przeciwgorączkowo, napotnie, moczopędnie, przeciwzapalnie oraz uszczelnia ściany naczyń włosowatych.
Lecznicza moc owoców czarnego bzu
Leczniczą moc posiadają jednak przede wszystkim owoce czarnego bzu. Zawarte w nich pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witamina C i prowitamina A, sole mineralne i glikozydy antocyjanowe sprawiają, że wydatnie oczyszczają krew i skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny. Pomagają też zwalczać objawy i skutki chorób reumatycznych oraz skórnych, rwy kulszowej, nerwobóli, jak i są stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit.
Dziki bez jest też z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Przyrządzony na bazie jego kwiatów tonik pięknie wygładza skórę, wybiela piegi, a nawet łagodzi podrażnienia spowodowane nadmiernym opalaniem. Z kolei napar jest polecany do mycia i płukania włosów suchych, a wywar świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów ciemnych.
Walory smakowe czarnego bzu doceniają również miłośnicy pieczenia i gotowania. Kwiaty mogą stanowić efektowny dodatek do deserów oraz apetycznych placków na bazie ciasta naleśnikowego. Z kolei owoce stanowią doskonałą podstawę konfitur, soków i dżemów.
Z czarnego bzu wytwarza się także napoje, a nawet wina. Sambuca to włoski likier sporządzony na bazie anyżu i czarnego bzu. Socată to tradycyjny rumuński napój gazowany przyrządzany z kwiatów czarnego bzu, cytryny i cukru. Po minimum trzech dniach fermentacji smakuje wyśmienicie.
Jeśli dopadło się przeziębienie lub grypa, sporządź syrop z czarnego bzu, a złagodzisz uporczywy kaszel, obniżysz gorączkę i pozbędziesz się stanów zapalnych.
Aby przygotować syrop z czarnego bzu, potrzebne ci są następujące składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 800 gram cukru
- Woda
Sposób wykonania syropu :
Owoce należy starannie umyć, umieścić w garnku, dolać do nich wody i zasypać cukrem. Zawartość garnka należy gotować do momentu aż owoce puszczą sok. Powstały syrop należy starannie przecedzić przez sitko i gazę, a następnie przelać do szklanych butelek lub słoików, zakręcić je dokładnie, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.
Pamiętaj, że nie należy jeść surowych owoców czarnego bzu. Zawarte w nich glikozydy cyjanogenne powodują spadek ciśnienia krwi, bóle brzucha, bóle głowy, wymioty oraz inne objawy, które mogą wymagać interwencji medycznej. Poddane obróbce termicznej lub suszeniu stają się nieszkodliwe.