Ekologiczny szczypiorek
Ekologiczny szczypiorek możesz mieć na wyciągniecie ręki i nie jest to przenośnia. Posadź go w domu, albo na balkonie.
Jak to zrobić?
Połóż kiełkujące cebulki w pojemniku z drobnymi kamykami i wodą. Wystarczy kilka dni by z cebulki na dole wyrosły korzonki, a na górze - zielone, aromatyczne pędy szczypiorku.
Taki szczypiorek nie zawiera żadnych nawozów, można posypać nim kanapkę czy dodać do zupy. Jest niskokaloryczny, a co najważniejsze - zawiera wiele witamin, min.: C, B1 czy B2, a także kwas foliowy i pierwiastki, jak potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor.
Ponadto w szczypiorku znajdziemy olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom.
Jedzony w większych ilościach może powodować działanie przeczyszczające.