Eksperci potwierdzają, że najzdrowsza jest żywność sezonowa
Jedzenie tego, co sezonowe jest dobre dla zdrowia, ponieważ ma na celu dostarczenie ciału dokładnie tego, czego w danym momencie potrzebuje. Są to również, jak wskazują eksperci, najbardziej ekologiczne produkty.
Susan Rappaport, ekspertka od zdrowego odżywiania się, tłumaczy fenomen warzyw i owoców sezonowych na przykładach. Letnia zdrowa dieta powinna być bogata w produkty nawadniające, np. arbuzy, ogórki i jagody. Dni są wtedy dłuższe i cieplejsze, więc ciało potrzebuje ciągłego odświeżenia i nawodnienia. Natomiast jesienią, gdy temperatura jest niższa, organizm potrzebuje ciepłego jedzenia, więc sezon przynosi produkty bardziej treściwe. Ekspert ds. żywienia za przykład podaje jabłka, które dostarczają błonnika i pektyny, ułatwiające trawić pokarmy.
- Sezonowe produkty dają nam codzienną dawkę witamin w najczystszej postaci. A kiedy dostajemy to, czego potrzebujemy, czujemy się lepiej i jesteśmy bardziej pobudzeni do działania- dodaje Rappaport.
Na tym jednak zalety warzyw i owoców sezonowych, nie kończą się.
- W przeciwieństwie do pozasezonowych owoców i warzyw, produkty sezonowe są zbierane u szczytu ich świeżości, dzięki czemu są bardziej odżywcze. Żywność sezonowa zapewnia również różnorodność diety, a także szeroką gamę ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne związki roślinne, których potrzebujesz, aby zachować zdrowie. Ważne jest to, aby wybierać produkty z miejsc, w których uprawa ma charakter ekologiczny – wyjaśnia.
Produkty sezonowe wspierają również naturalny proces detoksykacji organizmu i jego naturalną zdolność do regeneracji. Na przykład sezonowe zioła wiosenne, jak mniszek lekarski czy ostropest, są uważane za naturalne lekarstwo na wątrobę i żołądek.
Ponadto poleganie na produktach spożywczych, które pojawiają się wraz z porą roku, stanowi również doskonałą bazę do planowania, jakie produkty należy uwzględnić w posiłkach.