Reklama

Encyklopedia leczenia ziołami

Jak przyrządzić preparaty z ziół?

Napary:

● z delikatnych części rośliny: kwiatów, liści i drobnych nasion; ich czynne substancje łatwo przenikają do wody,

● rozdrobnione zioła zalewamy zimną lub gorącą, ale nie wrzącą wodą (po zawrzeniu odczekaj 1 minutę),

● zaparzamy pod przykryciem w naczyniu z grubego szkła lub w termosie, aby jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę,

● napar zachowuje swoje właściwości przez 12-24 godziny,

● zastosowanie: płukanki, okłady i napary do picia.

Odwary:

● robimy z twardych części ziół, np. zasuszonej kory, kłączy, twardych nasion i owoców,

Reklama

● zioła rozdrobnij lub zmiel,

● zalej zimną lub gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut,

● najtwardsze części gotuj nawet do 30 minut,

● zastosowanie: do picia i przemywania.

Wodne maceraty:

● sporządza się z roślin, których związki łatwo ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze oraz roślin śluzowatych (np. nasionach lnu),

● zalej wodą o temp. pokojowej i pozostaw do nasiąknięcia przez kilka godzin,

● zastosowanie (po przecedzeniu): do picia i przemywania.

Oleiste maceraty:

● świeże zioła zalewamy olejami roślinnymi (tak, żeby były przykryte, na 2 tygodnie, odcedzamy),

● nie należy ich ogrzewać ani wystawiać na słońce,

● zastosowanie: wyłącznie do użytku zewnętrznego (okłady, nacieranie).

Nalewki:

● rozdrobnione zioła (kwiaty, liście, korzenie) zalewamy spirytusem,

● szczelnie zamknięte odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni,

● zastosowanie: do picia (najczęściej 1 łyżka stołowa 2-3 razy dziennie) lub zewnętrznie (nacieraj bolące miejsca, maksymalnie przez 10 dni).

Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania nalewek oraz naparów i odwarów z ziół jest choroba wrzodowa i nieżyt żołądka. Kurację skonsultuj z lekarzem.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy