Napary:
● z delikatnych części rośliny: kwiatów, liści i drobnych nasion; ich czynne substancje łatwo przenikają do wody,
● rozdrobnione zioła zalewamy zimną lub gorącą, ale nie wrzącą wodą (po zawrzeniu odczekaj 1 minutę),
● zaparzamy pod przykryciem w naczyniu z grubego szkła lub w termosie, aby jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę,
● napar zachowuje swoje właściwości przez 12-24 godziny,
● zastosowanie: płukanki, okłady i napary do picia.
Odwary:
● robimy z twardych części ziół, np. zasuszonej kory, kłączy, twardych nasion i owoców,
● zioła rozdrobnij lub zmiel,
● zalej zimną lub gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut,
● najtwardsze części gotuj nawet do 30 minut,
● zastosowanie: do picia i przemywania.
Wodne maceraty:
● sporządza się z roślin, których związki łatwo ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze oraz roślin śluzowatych (np. nasionach lnu),
● zalej wodą o temp. pokojowej i pozostaw do nasiąknięcia przez kilka godzin,
● zastosowanie (po przecedzeniu): do picia i przemywania.
Oleiste maceraty:
● świeże zioła zalewamy olejami roślinnymi (tak, żeby były przykryte, na 2 tygodnie, odcedzamy),
● nie należy ich ogrzewać ani wystawiać na słońce,
● zastosowanie: wyłącznie do użytku zewnętrznego (okłady, nacieranie).
Nalewki:
● rozdrobnione zioła (kwiaty, liście, korzenie) zalewamy spirytusem,
● szczelnie zamknięte odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni,
● zastosowanie: do picia (najczęściej 1 łyżka stołowa 2-3 razy dziennie) lub zewnętrznie (nacieraj bolące miejsca, maksymalnie przez 10 dni).
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania nalewek oraz naparów i odwarów z ziół jest choroba wrzodowa i nieżyt żołądka. Kurację skonsultuj z lekarzem.