Fenkuł – jak go serwować?
Fenkuł zwyczajny częściej nazywany bywa koprem włoskim. W Polsce stosowany zazwyczaj jako przyprawa lub herbatka o anyżkowym aromacie i właściwościach wiatropędnych. Cieszy się tak wysokim zaufaniem, że podawany jest już niemowlętom. Sprzyja laktacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Fenkuł należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Z uwagi na wyjątkowe właściwości lecznicze i walory smakowe dziś uprawiany jest na całym świecie. Warzywo składa się z dużej, białej lub jasnozielonej bulwy, nazywanej cebulą, z której wyrastają zielone łodygi. Z nich z kolei drobne, pierzaste liście, do złudzenia przypominające listki kopru ogrodowego.
W okresie kwitnienia łodygi zwieńczone są białymi kwiatostanami, z nich pozyskuje się nasiona. Wszystkie części rośliny są jadalne: cebula, łodygi, liście, kwiatostany i nasiona.
Korzyści dla zdrowia
Unikalna kombinacja składników w postaci: rutyny, kwercetyny i fito składników, daje fenkułowi silne właściwości antyoksydacyjne. Roślina działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Koper włoski obfituje ponadto w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem: wspiera układ immunologiczny, wzmacnia naczynia krwionośne i neutralizuje działanie wolnych rodników. Z uwagi na bogactwo błonnika fenkuł sprzyja procesom metabolicznym, niweluje zaparcia, daje uczucie sytości, sprzyja dobrej sylwetce i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Koper włoski jest źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 oraz licznych składników mineralnych, między innymi: potasu, miedzi, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu.
Fenkuł od kuchni
Przy zakupie warzywa trzeba zwrócić uwagę na jego jakość. Bulwa powinna mieć zbitą strukturę oraz biały lub jasnozielony kolor, bez plam. Świeży fenkuł pachnie lukrecją i anyżem. Przed krojeniem warzywo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy łodygi i kroimy na pół. Usuwamy głąb, a bulwę kroimy w plastry, podobnie jak tradycyjną cebule. Warzywo można serwować na surowo, jako dodatek do sałatek. Bulwy nadają się też do gotowania, smażenia, duszenia i grillowania. Łodygi kopru włoskiego są dobrym dodatkiem do zup i sosów. Liście i nasiona stanowią natomiast cenną przyprawę.
Szpinak z fenkułem na ciepło
Potrzebne będą:
- fenkuł: jedna bulwa,
- szpinak świeży: jedno opakowanie,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie papryczka chilli.
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Podsmażamy chwilę. Dorzucamy pokrojony w plasterki fenkuł, a po kilku minutach umyte i osuszone listki szpinaku. Całość dusimy pod przykryciem maksymalnie pięć minut. Podajemy solo, ewentualnie jako dodatek do dowolnego dania mięsnego lub wegetariańskiego. Dobrze smakuje w połączeniu z rybą na parze, ewentualnie drobiem. Dla poprawy walorów smakowych i estetycznych możemy ozdobić warzywa pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***