Filiżanka na zielono
Od wieków właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywano w Chinach i Japonii.
Japończycy uważają, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długowieczności, jasności umysłu i aktywności. Chińczycy z picia naparu z zielonych listków uczynili pewnego rodzaju filozofię - drogę doprowadzającą do harmonii, spokoju ducha i prostoty.
Liście herbaty zielonej pochodzą z tego samego krzewu, co herbaty czarnej. Różnica tkwi z sposobie ich przygotowania od momentu zerwania do konsumpcji. Liście herbaty zielonej poddawane są tylko lekkiemu parowaniu i suszeniu, z pominięciem procesu więdnięcia i fermentacji. Dzięki temu zielona herbata zachowuje większość swoich właściwości, ma inny smak i aromat, a barwę mniej intensywną od naparu czarnej. Jej liście są pozwijane w charakterystyczne perełki.
Już od wieków właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywano w medycynie chińskiej i japońskiej. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie mogą korzystnie oddziaływać na organizm i pomóc w walce z licznymi dolegliwościami.
Przede wszystkim stabilizują ciśnienie krwi i eliminują zwężanie naczyń krwionośnych, co pozwala zapobiegać udarom mózgu i zawałom serca. Ponadto systematyczne picie naparu z zielonych liści sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu.
Herbata oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne. Dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym i neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów. Łagodzi również dolegliwości układu moczowego. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy. Zapobiega też osteoporozie i próchnicy zębów.
Zawiera witaminy A, B1, B2, K, PP oraz prowitaminę A, żelazo, potas, wapń,magnez, fosfor, fluor, a jej spożycie nie powoduje żadnych skutków ubocznych bez względu na częstotliwość jej picia.
Niektóre z jej aktywnych składników przeciwdziałają rakotwórczym substancjom zawartym w tytoniu,
dlatego wypijanie kilku filiżanek dziennie zmniejsza o 40 proc. ryzyko wystąpienia raka płuc u palaczy. Japońscy naukowcy uważają, że zawarte w naparze herbaty substancje wpływają hamująco na procesy starzenia się organizmu.
Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej herbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej i efektywniej można przyswajać wiedzę. Zawarta w niej kofeina nie atakuje tak gwałtownie organizmu jak kofeina pochodząca z kawy. Stymuluje organizm stopniowo i powoli, działając długofalowo.
(ack)