Flawonoidy zapobiegają nadwadze
Zwiększenie konsumpcji produktów bogatych we flawonoidy sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, przyczynia się też do utraty nadmiaru kilogramów, wskazują naukowcy. Warto zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw, bo to one są cennym źródłem flawonoidów.
Chcesz utrzymać prawidłową masę ciała albo schudnąć - jedz więcej warzyw i owoców. Recepta na zdrowie okazuje się być bardzo prosta. Jednak naukowcy dostarczają kolejnych dowodów, przemawiających za tym, aby nasza codzienna dieta była bogata w warzywa i owoce.
Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Anglii Wschodniej wskazali, że flawonoidy zawarte w warzywach i owocach sprzyjają zachowaniu prawidłowej masy ciała, sprzyjają również utracie zbędnych kilogramów.
- Jest to pierwsze tak duże badanie, które wskazuje na związek flawonoidów na masę ciała. Na podstawie badań wskazaliśmy, że zwiększona konsumpcja produktów bogatych w te związki organiczne sprzyja zachowaniu właściwej masy ciała - zapewnia prof. Aedin Cassidy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Do produktów będących bogatym źródłem flawonoidów należą m.in.: jabłka, pomarańcze, jagody, banany, grejpfruty, truskawki, cytryny, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, arbuz, śliwki, żurawina, maliny, cebula, sałata, pomidory, migdały, pietruszka, seler, kapusta, słodkie ziemniaki, papryczki chili.
Cassidy dodaje, że najbardziej efektywne są produkty, które zawierają antocyjany, do nich należą m.in.: jagody, truskawki, wiśnie, jeżyny, winogrona, rzodkiewki i czarna porzeczka.