Frikeh - zdrowy dodatek do codziennej diety
Frikeh, czyli zielone ziarno pszenicy, jest bogate w białko, to również cenne źródło witamin. Nic dziwnego, że zielone ziarno pszenicy, popularne w kuchni bliskowschodniej zyskuje coraz większą popularność.
Frikeh to rodzaj kaszy. Dlatego też szczególnie polecana jest jako jeden z elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Jest nie tylko bogata w białko i błonnik - którego ma trzy razy więcej niż niezwykle popularna w ostatnim czasie komosa ryżowa - jest również doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin z grupy B i witaminy E.
- Frikeh to niezwykle wartościowy produkt. Jest bogata w błonnik, a przy tym cechuje się niskim indeksem glikemicznym, jest również bogatym źródłem żelaza. Jedna jej porcja zaspokaja 20 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Zatem stanowi również doskonałe uzupełnienie dla diety wegańskiej i wegetariańskiej - przyznaje w rozmowie z "Independent" dietetyk Kathy Siegel.
Ziarna przygotowuje się tak samo jak kaszę - może stanowić doskonałą bazę do sałatek czy jako dodatek do dań na ciepło.