Frytki? Nie, dziękuję
Dzieci zwykle uwielbiają frytki. Ważne jednak, by nie gościły zbyt często w menu naszych pociech. Powodów jest kilka.
Nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany - klasycznie lub na parze - to około 99 kcal.
Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal.
Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.
Powstaje on podczas obróbki termicznej (smażenia) produktów zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane. Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu i potasu.
Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia. Ma działanie przeciwwrzodowe. Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty).
Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.
Ewa Koza, mamsmak.com