Reklama

Gdy czujemy się źle

Symptomy zakwaszenia ciała to wypryski, szara, matowa skóra, podkrążone oczy, bóle i zawroty głowy, mroczki przed oczami. Człowiek czuje się ociężały, apatyczny. Układ pokarmowy nie chce współpracować.

Dominuje niestrawność, pojawiają się zaparcia. W ustach jest kwaśny posmak, oddech staje się nieświeży, a język obłożony. Często zapadamy na infekcje. Te sygnały to tak zwana żółta kartka, którą organizm nam demonstruje. Jeśli je bagatelizujemy, nie będzie zwlekał i zaprezentuje czerwoną. 

One zakwaszają

Większość produktów, które spożywamy zakwasza nasze ciało. Najsilniej: alkohol, kawa, czarna herbata, słodycze, żywność typu fast food, napoje gazowane, cukier, mąka i jej przetwory.

Odczyn kwaśny dają także jaja, kasza jęczmienna, ryż, płatki owsiane.

Reklama

Warto świadomie włączyć do jadłospisu produkty alkalizujące (odkwaszające). Zasadotwórcze są owoce i warzywa. Pomogą: burak czerwony, marchew, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie i śliwki. Warto pamiętać również o cytrynie. Chociaż ma kwaśny smak - w silnie kwaśnym środowisku żołądka działa alkalizująco.

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakwaszenie organizmu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy