Reklama

Gdy dopadnie cię anemia...

Wydaje Ci się, że jesteś przemęczona i przepracowana? Może masz anemię. Jej objawów nie można lekceważyć.

Anemia występuje, gdy we krwi jest za mało hemoglobiny i/lub czerwonych krwinek. Organizm słabiej transportuje tlen, narządy nie są właściwie odżywione. Podstawowym badaniem pozwalającym rozpoznać anemię jest morfologia krwi. Najczęściej jej przyczyną jest zła dieta. Brak żelaza, ale też witaminy B 12 i kwasu foliowego uczestniczących w tworzeniu czerwonych krwinek. Narażone są zwłaszcza osoby, które się odchudzały i wegetarianie, bo mięso ma najwięcej żelaza. Witamina B 12 jest prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a kwas foliowy – głównie w surowych warzywach i owocach. Wchłanianie żelaza lub witaminy B 12 może być zaburzone. Nie pomaga dieta ani suplementy, trzeba podawać te składniki w zastrzykach. 

Reklama

Przyczyną może być upośledzone wydzielanie soku żołądkowego. Przyswajalność żelaza zwiększa witamina C w dużych ilościach, a osłabiają taniny (są w kawie, herbacie), polifenole (w soi, fasoli), kazeina i wapń (w nabiale). Trzeba unikać nadmiaru błonnika i jeść produkty fermentowane. Przyswajanie żelaza ułatwiają miód i pierzga. Chorobę może też powodować utrata krwi. Obfite miesiączki, krwawiące wrzody żołądka lub dwunastnicy, rak jelita, hemoroidy, mięśniaki macicy. By postawić diagnozę, robi się gastroskopię, kolonoskopię, USG żołądka i dopochwowe. Bada się mocz i kał na obecność erytrocytów, wykonuje testy na obecność pasożytów. 

Tworzenie się czerwonych krwinek wspomaga erytropoetyna, hormon wytwarzany przez nerki. Hematolog zleca jego podawanie tym, którzy cierpią na ich niewydolność. Anemia może też świadczyć o chorobach przewlekłych, m.in. o reumatoidalnym zapaleniu stawów, zapaleniach grzybicznych, wirusowych czy bakteryjnych.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy