Reklama

Reklama

Gdy dziąsła bolą i krwawią

Bardzo szkodzi im płytka nazębna, która odkłada się między nimi a zębami.

Czyszcząc zęby, nie zapominaj o dziąsłach. Gdy myjesz zewnętrzne powierzchnie, ustaw szczoteczkę pod kątem 45 st. i wykonuj ruchy koliste, masując też dziąsła. Co jeszcze możesz dla nich zrobić?

Reklama

Płucz naparami ziołowymi. Wymieszaj opakowanie szałwii i tymianku lub koszyczków rumianku i mięty pieprzowej. Łyżkę jednej z mieszanek zalej 2 szklankami wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem 15 minut. Jedną połową płucz jamę ustną po śniadaniu, drugą po kolacji.

Używaj wody z sodą lub cytryną. W szklance ciepłej wody rozpuść płaską łyżeczkę sody. Zamiast niej możesz użyć soku z połówki cytryny. Soda koi podrażnienia, a cytryna odżywia dziąsła, zapobiega tworzeniu się kamienia i dodatkowo odświeża oddech. Płucz jamę ustną po każdym myciu zębów.

Palcem wskazującym masuj dziąsła okrężnymi ruchami. Na szczęce przesuwaj palec od góry w dół, na żuchwie - od dołu w górę, tak aby naciągać dziąsła na zęby, a nie odwrotnie. Inny sposób to rytmiczne ugniatanie dziąseł opuszką palca (od 3 do 5 minut), najlepiej 2 razy dziennie, po myciu zębów. To wpływa na prawidłowe ukrwienie.

Ssij olej słonecznikowy. Weź do ust łyżkę oleju i przepuszczaj go przez zęby przy zaciśniętych wargach. Po 15 minutach wypluj, przepłucz usta wodą. Rób to na czczo lub co najmniej 2 godziny po jedzeniu. Do oleju możesz dodać 4 krople Azucalenu - działa przeciwzapalnie.

Stosuj aloes. Ma działanie przeciwzapalne. Używaj wyłącznie świeżego żelu wydobytego z liści tej rośliny. Nakładaj go wzdłuż linii dziąseł i masuj miękką szczoteczką.

Pij co dzień szklankę zielonej herbaty. Jest bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają cofaniu się dziąseł. Zabijają bakterie przyczyniające się do stanów zapalnych.

Wzbogać dietę w witaminę C i K. C uszczelnia naczynia krwionośne, jedz więc cytrusy i owoce jagodowe, kiwi, kiszoną kapustę i ogórki, nać pietruszki, brokuły, paprykę, jabłka. Witamina K zapobiega krwawieniom. Jest m.in. w wątróbce wołowej, pomidorach, szpinaku, włoskiej kapuście, awokado, jajach, jogurcie, żółtym serze.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje