Reklama

Reklama

Gdzie czają się salicylany?

Wiele owoców i warzyw zawiera te substancje. Jeśli jesteś uczulona na aspirynę, możesz źle je znosić.

Prawie każdy z nas spożywa codziennie niewielką ich dawkę. Są pochodną kwasu salicylowego - krewnego popularnej aspiryny. Większość nie ma z ich powodu problemów. Jednak organizm osoby uczulonej na aspirynę gorzej sobie radzi z usuwaniem tego związku. 

Reklama

W odpowiedzi na jego drażniące działanie produkuje leukotrieny. Substancje te łączą się z reakcją alergiczną i działają prozapalnie - ciało odpowiada na to objawami nietolerancji. To, jaka ilość salicylanów wywoła symptomy, zależy od osobniczej wrażliwości: jedni reagują już na niewielką dawkę, inni na większą.

Oznaki nadwrażliwości mogą być u każdego nieco inne. Dlatego ciężko je właściwie zinterpretować. Najczęściej występujące symptomy to zatkany lub cieknący nos i zapalenie zatok oraz zapchane zatoki. Mogą się pojawiać duszności - istnieje nawet tzw. astma aspirynowa, będąca reakcją na salicylany. 

Inne objawy to wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Czasem wysypka lub obrzęki (np. twarzy czy ust). A jeśli organizm jest długotrwale drażniony, może się to skończyć zapaleniem jelit lub rozrostem polipów w nosie czy zatokach.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje