Gdzie można znaleźć zdrowe tłuszcze?
Nie ma nic gorszego dla zdrowia i sylwetki niż tłuszcz? Nieprawda!
Zawierają je oliwki, olej rzepakowy, orzechy laskowe, pistacje, migdały, orzeszki ziemne, awokado oraz oleje z tych produktów, sardynki, tuńczyk.
Ich źródłem są ryby (łososie, makrele, śledzie, pstrągi itp.), tran, olej rzepakowy, fermentowana soja (tofu). A także orzechy włoskie i siemię lniane oraz tłoczone z nich oleje.
Dostarczają ich ziarna słonecznika, sezamu, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soi, kukurydzy oraz oleje z tych produktów. Niektóre margaryny, mleko, a także mięso i produkty zwierzęce.
Chodzi o izomery trans kwasów tłuszczowych. Powstają głównie w procesie utwardzania olejów roślinnych przez uwodornienie (dodanie wodoru pod ciśnieniem). Takie tłuszcze są tanie, łatwe w przechowywaniu, mają ładny wygląd. Dlatego są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. I - jako twarde margaryny - w domowych wypiekach. Istnieje związek między spożywaniem tłuszczów trans a zwiększeniem ryzyka chorób serca. Tłuszcze te bardziej niż nasycone wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu LDL i obniżenie "dobrego" HDL. Specjaliści zalecają, by spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych było tak niskie, jak to tylko możliwe. Warto czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają tłuszczów trans.