Gdzie szukać potasu?
Zdrowie
Zasada numer jeden, im jakiś produkt jest uboższy w tłuszcze, tym więcej zawiera potasu.
Ten pierwiastek znajduje się w bananach i pomarańczach. Z warzyw najbogatszym źródłem są ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew.
Pamiętaj jednak, że potas wypłukuje się do wody podczas gotowania.
Dlatego, jeśli chcesz uzupełnić niedobory, gotuj zupę jarzynową. Inne źródła potasu to: ryby, drób, czerwone mięso, nabiał, zwłaszcza jogurty, chleb pełnoziarnisty i orzechy bez soli.
Zawartość potasu w 100 g:
- Suszone morele: 1888 mg
- Kiełki jęczmienne: 1700 mg
- Mleko pełne:1660 mg
- Suszona fasola: 1260 mg
- Soczewica:1200 mg
- Zielony groszek: 1000 mg
- Kakao:980 mg
- Pietruszka, rzodkiewka: 900 mg
- Brązowy ryż: 300 mg