Głóg: Wzmacnia serce i uspokaja
Miewasz kłopoty ze snem, często dokucza ci niestrawność, a może chcesz zadbać o swoje serce? Głóg to roślina, która w tym wszystkim pomoże. Mimo że kwitnie jesienią, możemy spożywać go w suszonej postaci przez cały rok. Przyjrzyjmy się jego prozdrowotnym właściwościom.
Głóg to ciernisty krzew, który w Polsce zazwyczaj rośnie w lasach, zaroślach i niskich partiach górskich. Można wyróżnić kilka gatunków tej rośliny. Te najpopularniejsze to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Ten drugi bardzo często wykorzystywany jest w medycynie, gdyż wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przyjrzyjmy się jego wartości odżywczej i działaniu na zdrowie.
Głóg to skarbnica cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych, a mianowicie: pektyn, soli mineralnych, witamin z grupy B, a także aminów, garbników oraz fenolokwasów i flawonoidów. Każdy z nich pozytywnie wpływa na organizm usprawniając jego działanie i jednocześnie wzmacniając nasze zdrowie. Stąd głóg wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Oto te najważniejsze.
Właściwości głogu
Dba o zdrowie i prawidłową pracę jelit
Dzięki obecności sporej ilości flawonoidów głóg wpływa pozytywnie na pracę jelit oraz wzmacnia ich zdrowie. Dzięki błonnikowi głóg przyspiesza przemianę materii, a także zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości.
Wzmacnia serce i poprawia pracę układu krążenia
Głóg jest znany z dobroczynnego wpływu na serce. To wszystko za sprawą obecności wielu przeciwutleniaczy i minerałów. Regularnie dostarczany do organizmu poprawia również pracę układu krążenia i reguluje ciśnienie krwi.
Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
Dzięki potężnej dawce magnezu i witamin z grupy B głóg pozytywnie wpływa również na układ nerwowy. Zwalcza stres, łagodzi napięcie i usprawnia ogólną pracę układu nerwowego. Powinny jeść go osoby, które mają problemy z bezsennością.
Wzmacnia odporność, pomaga leczyć przeziębienie grypę
Duża ilość składników odżywczych w głogu sprawia, że poprawia on również naszą odporność. Pomoże również wyleczyć przeziębienie i grypę.
Głóg to krzew, który kwitnie jesienią. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać go wyłącznie w tej porze roku. W sklepach zielarskich kupimy głóg suszony, który możemy spożywać przez cały rok. Z głogu możemy przygotować napar i pić go codziennie (dwie łyżeczki głogu należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zaparzenia) lub w formie nalewki, która ostatnimi czasy jest bardzo popularna.