Glutaminian sodu może prowadzić do poważnych chorób

Choć teraz jest rzadziej stosowany w przemyśle spożywczym niż kilka lat temu, to wciąż dodaje się go do wielu produktów. Stąd łatwo go „przedawkować”.

Glutaminian sodu dodawany jest m.in. do kostek rosołowych
Glutaminian sodu dodawany jest m.in. do kostek rosołowych123RF/PICSEL

Jego nadmiar w diecie sprzyja otyłości, szkodzi układowi nerwowemu, może prowadzić do zaburzeń hormonalnych i uszkadzać oczy. Starajmy się więc ograniczyć spożycie glutaminianu sodu do minimum.

W tym celu warto czytać etykiety produktów (szukaj na nich także określeń: E621, MSG, glutaminian monosodowy), a zwłaszcza: kostek rosołowych oraz innych sypkich i płynnych przypraw, ketchupu, soli ziołowej, sosów i zup w proszku, a także gotowych dań obiadowych.

100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?