Reklama

Gojnik - skarb nieodkryty

Gojnik, zwany też szałwią libańską, to wciąż mało popularne zioło, a szkoda. Ma wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym może być cennym elementem naszej diety.

Picie herbatki z gojnika wskazane jest uczniom, studentom oraz wszystkim osobom pracującym umysłowo, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku intelektualnego. Udowodniono, że niepozorne ziółko skutecznie wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Ten zbawienny wpływ nie jest wcale krótkotrwały - regularne spożywanie gojnikowych naparów sprzyja myśleniu abstrakcyjnemu, sprawia, że mózg starzeje się wolniej oraz pracuje wydajniej.

To nie wszystko. Gojnik wspiera też odporność organizmu, pomaga w usuwaniu z niego zbędnych produktów przemiany materii, redukuje stany zapalne, skutecznie walczy ze szkodliwymi patogenami i wolnymi rodnikami.

Reklama

Zobacz także

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy