Gorzka czekolada na poprawę humoru
Sięgamy zazwyczaj po słodką i popełniamy błąd. Ta bowiem, idzie nam tylko w kilogramy i nie przynosi, oprócz smaku, wielu korzyści. Jeśli faktycznie chcemy poprawiać sobie humor deserem - sięgnijmy po gorzką czekoladę.
Naukowcy udowodnili, że czekolada wpływa na poprawę nastroju. Wszystko dzięki zawartym w niej psychoaktywnym składnikom, podobnym do kannabinoidów, które wywołują uczucie euforii.
Drugim związkiem chemicznym występującym w gorzkiej czekoladzie jest fenyloetyloamina, która odgrywa dużą rolę w regulacji samopoczucia, dzięki temu, że zwiększa ilość dopaminy.
Mało kto wie, że gorzka czekolada reguluje skoki ciśnienia, lekko je obniżając. Wszystko dzięki zawartym w ziarnie kakaowca substancjom chemicznym - flawanolom, które działają na naczynia krwionośne.
W ciemnobrązowej tabliczce występuje też mnóstwo flawonoidów - substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie. W dobrej jakościowo powinno się znaleźć minimum 70 procent miazgi kakaowej.
Oprócz walorów smakowych, gorzka czekolada pozwoli nam uzupełnić poziom magnezu, potasu, żelaza, wapnia, miedzi, cynku i manganu.
Warto dodać, że ma niski indeks glikemiczny. Mogą po nią sięgać nawet diabetycy - oczywiście w małych ilościach.