Gorzka czekolada na poprawę humoru

Sięgamy zazwyczaj po słodką i popełniamy błąd. Ta bowiem, idzie nam tylko w kilogramy i nie przynosi, oprócz smaku, wielu korzyści. Jeśli faktycznie chcemy poprawiać sobie humor deserem - sięgnijmy po gorzką czekoladę.

Jeden z nielicznych, zdrowych deserów
Jeden z nielicznych, zdrowych deserów123RF/PICSEL

Naukowcy udowodnili, że czekolada wpływa na poprawę nastroju. Wszystko dzięki zawartym w niej psychoaktywnym składnikom, podobnym do kannabinoidów, które wywołują uczucie euforii.

Drugim związkiem chemicznym występującym w gorzkiej czekoladzie jest fenyloetyloamina, która odgrywa dużą rolę w regulacji samopoczucia, dzięki temu, że zwiększa ilość dopaminy.

Mało kto wie, że gorzka czekolada reguluje skoki ciśnienia, lekko je obniżając. Wszystko dzięki zawartym w ziarnie kakaowca substancjom chemicznym - flawanolom, które działają na naczynia krwionośne.

Dzięki flawanolom wydzielany jest tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się mięśni gładkich w ścianach tętnic
Dzięki flawanolom wydzielany jest tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się mięśni gładkich w ścianach tętnic123RF/PICSEL

W ciemnobrązowej tabliczce występuje też mnóstwo flawonoidów - substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie. W dobrej jakościowo powinno się znaleźć minimum 70 procent miazgi kakaowej.

Oprócz walorów smakowych, gorzka czekolada pozwoli nam uzupełnić poziom magnezu, potasu, żelaza, wapnia, miedzi, cynku i manganu.

Warto dodać, że ma niski indeks glikemiczny. Mogą po nią sięgać nawet diabetycy - oczywiście w małych ilościach.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?