Reklama

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze w ostatnich latach zrobiło się modne. Czy ten sposób przygotowywania posiłków sprawia, że będą one bardziej wartościowe?

Dzięki gotowaniu na parze, uchodzącemu za najzdrowszy sposób przyrządzania dań, warzywa i inne produkty spożywcze zachowają więcej ze swych składników odżywczych, a zatem prozdrowotnych właściwości. Podczas tradycyjnego gotowania witaminy oraz inne składniki trafiają do wody, która zazwyczaj i tak jest wylewana. Gotując na parze unikamy takich strat. "Parować" można warzywa, niektóre owoce, mięso oraz ryby.

Kolejnym argumentem przemawiającym za tym sposobem gotowania jest fakt, że potrawy zachowują ładny wygląd, głęboki aromat i kolor, co jest ważne zwłaszcza dla dzieci. Ugotowane w wodzie warzywa nie zawsze wyglądają zachęcająco dla małych niejadków, te przygotowane w parowarze (lub w specjalnej wkładce, którą umieszcza się w garnku z gotującą się wodą) dobrze się prezentują, a także lepiej smakują - zwykle nie trzeba ich dodatkowo dosalać, mięsa i ryby przygotowywane dla najmłodszych wystarczy doprawić ziołami.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy