Goździk – więcej niż świeży oddech

Goździki z powodzeniem zastąpią gumę do żucia i tabletki na ból gardła. Nie tylko odświeżają oddech, mają też działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Dlaczego jeszcze warto się nimi zainteresować?

Goździki łagodzą ból gardła i kaszel
Goździki łagodzą ból gardła i kaszel123RF/PICSEL

Po latach zachwytu osiągnięciami przemysłu farmaceutycznego z coraz większą ufnością wracamy do naturalnych metod leczniczych naszych babć.

Goździki miały w medycynie ludowej mocną pozycję. Dziś również warto znać ich właściwości i umiejętnie korzystać z nich dla zdrowia.

Eugenol łagodzi objawy infekcji

Goździki są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa, które wywodzi się z Azji. Lecznicze właściwości goździków wynikają z zawartego w nich eugenolu, substancji o licznych właściwościach leczniczych.

Eugenol zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji wirusowych i grzybiczych. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że stosowane w trakcie infekcji nie tylko łagodzą jej przebieg, ale też skracają czas choroby.

Goździki łagodzą ból gardła i kaszel. Będą pomocne w udrażnianiu zatkanego nosa i oczyszczaniu zatok. 

Tak przyrządzony napój zawiera dzienną porcję drożdży. Powinno się go pić codziennie lub przynajmniej co dwa dni. Efekty kuracji w postaci pięknych włosów, skóry i paznokci będą widoczne już po kilku tygodniach. Aby uniknąć niepożądanych skutków, nie powinno się jej kontynuować dłużej niż trzy miesiące. Po tym czasie należy zrobić sobie przynajmniej miesięczną przerwę.
Ze względu na bogactwo zawartych w drożdżach składników odżywczych i ich dobroczynne działanie, mogą je spożywać niemal wszyscy. Jest jednak kilka wyjątków. Nie zaleca się ich osobom cierpiącym na choroby jelit, drożdżyce oraz choroby tarczycy. Podobne obostrzenie dotyczy osób uczulonych na drożdże.
Jeśli chcesz, by twoje rośliny rosły jak szalone, zafunduj im nawóz z drożdży. Jak go przygotować? Pokruszone drożdże, w proporcjach 100 g na 10 litrów wody, wrzucamy do wiadra lub innego dużego naczynia, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Miksturę odstawiamy na około godzinę. Tak przygotowaną odżywką podlewamy rośliny dwa razy w miesiącu. Efekty będą widoczne po kilku tygodniach.
Znamy niewiele produktów spożywczych, które jednocześnie stymulują układ odpornościowy i zapobiegają nadmiernie silnym reakcjom. Należą do nich drożdże piwowarskie oraz owies. Jeśli jesteś alergikiem, to w okresie występowania alergii do jedzenia dodawaj oba te produkty – pomogą złagodzić dokuczliwe objawy. Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, w której jesteś uczulony na drożdże.
+10

Wsparcie metabolizmu

Sproszkowane goździki warto dodawać do ciężkostrawnych dań mięsnych, kapustnych czy na bazie roślin strączkowych.

Eugenol sprzyja procesom trawiennym. Wspiera też produkcję insuliny i normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Goździki stosowane regularnie pomogą obniżyć poziom cukru we krwi, zapobiec rozwojowi miażdżycy, a także zawałowi mięśnia sercowego.

Goździki są naturalnym antidotum na ból
Goździki są naturalnym antidotum na ból123RF/PICSEL

Odświeżenie oddechu

Korzenna nuta goździków pomoże zadbać o higienę jamy ustnej. Eugenol działa odkażająco i skutecznie usuwa nieprzyjemny zapach z ust, zarówno ten wynikający z problemów metabolicznych, jak i związany ze spożytym przed chwilą mocno aromatycznym posiłkiem, zawierającym na przykład cebulę czy czosnek. 

***Zobacz także***

Goździki gwaranują świeży oddechInteria.tv
Korzenna nuta goździków pomoże zadbać o higienę jamy ustnej
Korzenna nuta goździków pomoże zadbać o higienę jamy ustnej123RF/PICSEL

Działanie przeciwbólowe

Oprócz szeregu wymienionych już właściwości, eugenol ma też działanie znieczulające. Goździki będą pomocne przy bólu głowy czy zęba. Warto mieć je pod ręką zwłaszcza teraz, w czasie epidemii, gdy wizyta w gabinecie stomatologicznym wiąże się z dodatkowym stresem - obawą przed zakażeniem koronawirusem. Zanim sięgniemy po preparaty farmaceutyczne, sprawdźmy naturalne metody. Przy bólu zęba zalecane jest rozgryzanie i żucie goździków.

Goździki mają też zastosowanie w kuchni
Goździki mają też zastosowanie w kuchni123RF/PICSEL

Goździki w kuchni  

Pomysłów na ich zastosowanie jest bez liku. Sprawdzą się w napojach, daniach wytrawnych i deserach. Całe goździki dobrze dodać do kompotu, herbaty czy grzańca, a także do dań na bazie grzybów, dziczyzny czy baraniny. Sproszkowane warto dodać do pierników, pasztetów, gulaszu, makaronów i dań rybnych.  

Ewa Koza, mamsmak.com        

***Zobacz także***

Goździki gwaranują świeży oddechInteria.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?