Grejpfruty chronią przed napadami głodu
Choć są słodkie, lekarze zalecają je nawet osobom chorującym na cukrzycę. Substancje w nich zawarte regulują bowiem poziom cukru we krwi. Dzięki temu łatwiej zapanować nad apetytem.
Dodatkowo są bogate w pektyny, rozpuszczalną frakcję błonnika, które także zmniejszają apetyt i wzmacniają uczucie sytości.
Jak uzyskać efekt? Wystarczy zjeść połówkę owocu dziennie (nie posypuj go cukrem). Ważny jest miąższ (białe błonki są cenniejsze, ale mało kto je lubi, bo są gorzkie). W soku, nawet tym wyciśniętym w domu, jest mniej pektyn.
Makaron z krewetkami i grejpfrutem: Makaron chiński jajeczny przygotuj według zaleceń producenta. Pół różowego grejpfruta obierz ze skóry i błonek. Kilka krewetek podsmaż na oliwie. Wymieszaj je z grejpfrutem, przypraw do smaku, wyłóż na makaron.