Gruszka miłości to prawdziwy afrodyzjak. Pobudza i zachęca do aktywności fizycznej
Ma piękny, intensywnie fioletowy kolor i delikatny zapach. Zwany jest jajem krzewiastym lub bakmanem. Nie mylcie z batmanem, choć to warzywo dla wielu jest superbohaterem. To podstawowy składnik dań w dalekich Indiach i biednych krajach Afryki. Mowa tu oczywiście o bakłażanie, który znany jest również pod nazwą gruszka miłosna.
Oberżyna lub bakłażan. Te nazwy gruszki miłosnej są nam najlepiej znane. A czy znane są nam jej właściwości? Jeśli nie, to śpieszymy z wyjaśnieniem. Przede wszystkim warto pamiętać, że bakłażan stanowi bogate źródło bioflawonoidów, które zapobiegają różnego rodzaju krwawieniom, odbudowują tętnice i przeciwdziałają udarom mózgu.
Bakłażan jest także źródłem potasu, manganu, miedzi oraz witamin: C, K i z grupy B. Jest też bogactwem przeciwutleniaczy. Antocyjany widać gołym okiem - odpowiadają za intensywny kolor skórki warzywa. Inne, jak nasunin, neutralizują wolne rodniki, chronią błony komórkowe i zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory. Duża zawartość błonnika usprawnia pracę jelit i pomaga przy zaparciach.
Bakłażan jest również niezastąpiony w leczeniu zastoju krwi poprzez rozpuszczanie zakrzepów. Zapobiega nadmiernemu rozrostowi tkanek w obrębie macicy, takich jak guzy czy mięśniaki. Szczególnie skuteczny jest w leczeniu krwawienia z dróg moczowych i z odbytu. Stosowany jest również w leczeniu czerwonki i biegunki.
Bakłażan znany jest także ze swoich właściwości oczyszczających i wspierających pracę wątroby i nerek. Gruszka miłości choć jest niskokaloryczna, bowiem w 100 gramach ma nieco ponad 20 kilokalorii, jest ciężkostrawna. Konieczna jest zatem jej obróbka termiczna. Pieczenie, smażenie lub gotowanie nie tylko pomaga w trawieniu, ale również neutralizuje toksyczną solaninę, która może powodować bóle głowy i wymioty.
U osób szczególnie wrażliwych na ten alkaloid może występować dziwne uczucie rozkojarzenia i utraty koncentracji. Zestresowanym bakłażan pomoże uwolnić się od napięcia i przyniesie rozluźnienie po godzinach pracy wymagającej skupienia. Z kojących ciało i relaksujących umysł właściwości oberżyny w chwilach wyjątkowo stresujących korzystają do dziś mieszkańcy tropików.
Czytaj również: Bakłażan: Zdrowie w odcieniach oberżyny
Okład z surowego bakłażana stosują na rany po ukoszeniu węża lub skorpiona. Właściwości bakłażana wykorzystują również mieszkańcy zimnych rejonów. Kompres z wywaru z bakłażana o temperaturze pokojowej pomaga im na odmrożenia.
Gruszka miłości, jak mówią Włosi, to przede wszystkim afrodyzjak. Pobudza i zachęca do fizycznej aktywności. Rozluźnia, zapewnia odpowiednie ukrwienie i ogrzewa zmarznięte dłonie. Nie pozostaje nam nic innego, jak zgodzić się z Włochami i polecić ją wam na zdrowie, tym bardziej, że przed nami długie wieczory.
Zobacz także: Bakłażany pod parmezanem