Reklama

Gruszki: Pomogą schudnąć i wzmocnią serce

Gruszki bez wątpienia należą do grona najpopularniejszych jesiennych owoców. Sezon na gruszki trwa od lipca do końca września. Warto jeść je nie tylko ze względu na ich wyśmienity smak, ale przede wszystkim na właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że gruszki mają ich naprawdę sporo. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść je regularnie.

Pochodzenie gruszki

Gruszka to owoc, który pochodzi ze Starego Kontynentu, choć obecnie drzewa owocowe znajdziemy w Afryce Północnej oraz w Azji. Większość odmian gruszki ma taki sam kształt - zwężony u góry, szeroki z dołu.

Cenny skład odżywczy

Jest wiele powodów, dla których warto jeść gruszki. Pierwszy z nich to bogaty skład odżywczy, w którym znajdziemy sporo błonnika, a także witamin, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę witaminę C, witaminę E oraz K, a ponadto niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. W gruszkach znajduje się również sporo minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Warto wiedzieć również, że w 100 gramach tego owocu znajduje się około 60 kalorii.

Reklama

Pomagają przy zaparciach i biegunkach

Mówi się, że gruszki są ciężkostrawne, jednak nie jest to prawda. Co więcej, mogą przynieść ulgę w problemach trawiennych, a nawet złagodzić biegunkę. Warto jeść je, gdy dokuczają nam zaparcia lub wzdęcia. Gruszki usprawniają pracę jelit.

Ułatwiają odchudzanie

Gruszki to doskonały składnik diet odchudzających, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika, który przyspiesza przemianę materii, ale i daje uczucie sytości na długo.

Pozytywnie wpływają na drogi oddechowe, szczególnie na gardło

Napar z gruszek (najlepiej suszonych) ma bardzo dobry wpływ na drogi oddechowe. Szczególnie dobrze działa jednak na gardło. Regularnie pita herbatka z suszonych gruszek pomoże oczyścić drogi oddechowe, a także złagodzić ból gardła. A w jaki sposób przygotować ten leczniczy specyfik? Wystarczy zagotować garść suszonych gruszek w 500 mililitrach wody i delikatnie posłodzić. Pić codziennie, nawet po kilka szklanek.

Gruszki dobre dla cukrzyków

Okazuje się, że gruszki to owoc, który bez obaw mogą jeść cukrzycy, ponieważ ich indeks glikemiczny nie jest wysoki. Nie będą zatem zagrożeniem dla trzustki.

Świetnie sprawdzają się w diecie kobiet w ciąży

Gruszki to bogactwo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla organizmów kobiet w ciąży. Jednocześnie owoce te dostarczą kobietom w ciąży cennych witamin oraz minerałów.

Dobroczynnie wpływają na serce i układ nerwowy

Gruszki to również dobre źródło potasu, który - jak wiadomo - pozytywnie wpływa na serce. Z kolei magnez poprawia pracę układu nerwowego. To kolejny ważny powód, dla którego warto jeść gruszki.

Poprawiają kondycję skóry

To jeszcze nie koniec właściwości gruszek. Owoce te mają również doskonały wpływ na skórę. To zasługa witamin A, C oraz E. Ich regularne spożywanie pomoże naszej skórze szybciej się regenerować oraz utrzymać zdrowy i piękny wygląd.

Dobre dla anemików

Gruszki świetnie wpływają również na jakość krwi, dlatego polecane są anemikom. Właściwość tę zawdzięczają oczywiście zawartości żelaza.

Warto to wiedzieć

Wiemy już, że gruszki są zdrowe i że warto jeść je regularnie. Jest jednak kilka kwestii, o których warto pamiętać, jeśli już wprowadzimy gruszki do naszego jadłospisu. Oto one:

* gruszki warto jeść ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Pamiętajmy jedynie, by dokładnie umyć owoc;

* znacznie lepiej kupować twardsze okazy gruszek, ponieważ z czasem dojrzewania wzrasta w nich ilość cukru, a maleje zawartość kwasów owocowych i pektyn;

* gruszki można śmiało mrozić;

* gruszki mogą być wykorzystywane jako afrodyzjak, szczególnie, gdy podamy je w postaci pysznego deseru.

Gruszki w kuchni

Gruszki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się w postaci deserów, a także w roli dodatku do mięs. Warto przygotować z nich również przetwory na jesienno-zimowe dni. Jeśli mamy ochotę na zdrową przekąskę, pokrójmy gruszkę w plastry (około trzy milimetry) i włóżmy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na dwie godziny. Otrzymamy pyszne chipsy gruszkowe.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy