Reklama

Reklama

Grypę da się przechytrzyć!

Sprawdź, jakie są skuteczne sposoby ochrony przed infekcją. Stosuj je, a ból głowy, łamanie w kościach, dreszcze, palący kaszel i bolesne przełykanie nie będą cię już nękały.

Grypę powodują wirusy. Dlatego, aby ustrzec się choroby, trzeba unikać kontaktu z drobnoustrojami. Ważne jest także, by za pomocą szczepienia nauczyć organizm, jak je zwalczyć. To radzą lekarze.

Reklama

Szczepienie przeciwko grypie trzeba co roku powtarzać. A to dlatego, że powodujące infekcję wirusy zmieniają się z roku na rok. Szczepionka, która teraz cię przed nimi chroni, za 12 miesięcy nie będzie już skuteczna. Każdej jesieni lub zimy naukowcy opracowują więc nową szczepionkę, a ty powinnaś się nią od nowa zaszczepić.

Omijaj z daleka także zdrowe osoby, które mają w domu chorego. Ktoś nie musi chorować, by cię zarazić wirusami. Wystarczy, że przyniesie je z domu na ubraniu lub rękach. Jeśli masz słabą odporność, padniesz ofiarą grypy, mimo iż nie miałaś bezpośredniego kontaktu z kimkolwiek chorym. Jeśli więc usłyszysz, że u kogoś w domu lub pracy "grasuje" grypa, trzymaj się od niego z daleka (przez min. 2 tyg.), nawet jeśli osoba ta jest okazem zdrowia!

Jesteś na nią mniej narażona, gdy nie brakuje ci witaminy D. Okazuje się, że komórki odpornościowe potrafią wykorzystywać wit. D do walki z wirusami. Zimą potrzebujesz jej ok. 2000 j.m. dziennie. Dostarczą ci witaminy D: ryby morskie, np. śledź w oleju (puszka 100 g to 800 j.m wit. D); sardynki (100 g to 200 j.m.); nabiał: jajka (1 sztuka to 54 j.m. ), żółty ser (6 plastrów to 54 j.m.), mleko (1 szklanka to 4 j.m.); olej rybi, tzw. tran (1 łyżeczka to 400 j.m. wit. D).

Grypę powodują wirusy. Dlatego, aby ustrzec się choroby, trzeba unikać kontaktu z drobnoustrojami. Ważne jest także, by za pomocą szczepienia nauczyć organizm, jak je zwalczyć. To radzą lekarze.

Niedługo będziesz mogła zaszczepić się sama bez wychodzenia z domu. A wszystko dzięki nowoczesnym szczepionkom w postaci plasterków. Już niebawem będzie je można kupić w aptece. Przyklejony na skórę plasterek uwalnia malutkie igiełki zawierające ochronny lek. Wystarczy potrzymać go 20 minut, by się zaszczepić przeciwko grypie.

Ryzyko infekcji jest mniejsze, gdy dobrze gotujesz mięso i jajka. Wiadomo, że wirusy mogą ukryć się w mięsie drobiowym lub wieprzowym oraz jajkach. Jest to skutkiem zaatakowania przez drobnoustroje zwierząt w trakcie hodowli (tzw. ptasia lub świńska grypa). Jeśli drobnoustroje dostaną się razem z produktami zwierzęcymi do twojego organizmu, mogą wywołać ciężką infekcję. Dlatego lekarze zalecają, by zawsze dokładnie gotować mięso (sok nie powinien być różowy) i nie jeść pokarmów zawierających surowe jajka (np. lodów).

Zamiast leczyć się samemu, lepiej pójść od razu do lekarza Dzięki odpowiednio dobranym przez niego lekom łatwiej unikniesz ciężkiej infekcji. A to oznacza nie tylko słabsze i krótsze dolegliwości, ale także mniejsze ryzyko... choroby Parkinsona w starszym wieku. Naukowcy udowodnili bowiem, że tej poważnej chorobie układu nerwowego sprzyja przejście ciężkiej grypy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje