Grzybki shiitake i ich niezwykły wpływ na zdrowie
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat stosowane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Są pyszne i mają fenomenalny wpływ na zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych udowodniono im działanie antynowotworowe. Sprawdź, jak mogą pomóc twojemu zdrowiu oraz gdzie można je kupić.
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od lat wykorzystywane są przez tamtejszą medycynę naturalną. Nie bez powodu shiitake nazywane są "eliksirem życia". Azjaci wierzą, że zapewnią im one długowieczność i zdrowie.
Jak się okazuje, shiitake faktycznie mają fenomenalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dodają energii i witalności, wzmacniają odporność, a także pomagają zwalczyć stres. To tylko niektóre z ich rozlicznych właściwości.
Jak rozpoznać shiitake?
Shiitake kształtem przypominają klasycznego grzyba. Mają bardzo zgrabny kapelusz i średniej wielkości nóżkę. Spotkamy je najczęściej w kolorze brązowym. Na kapeluszu pojawiają się charakterystyczne jasne plamki. Grzyby te zazwyczaj porastają pnie drzew. Można hodować je również w warunkach domowych.
Trudno się dziwić, że grzybki shiitake dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. W ich składzie znajdziemy spore ilości witamin i minerałów, między innymi wapń, żelazo, potas, cynk, a także witaminy z grupy B oraz witaminę D. A jak konkretnie działają na nasz organizm?
Hamują rozwój nowotworów
Badania nad antynowotworowym działaniem grzybków shiitake trwają od lat sześćdziesiątych. Do dzisiaj udało się ustalić, że regularnie jedzone shiitake hamują rozwój raka w organizmie, a także pomagają zwalczać komórki nowotworowe. Nie wiadomo jednak, które konkretnie substancje wykazują takie działanie. Badania nadal trwają.
Wzmacniają odporność
Systematycznie jedzone shiitake, nawet w niewielkich ilościach, poprawiają pracę całego organizmu, a także wzmacniają odporność. Wystarczy jeden grzyb dziennie, by zapewnić sobie zdrowie!
Pozytywny wpływ na układ nerwowy
W grzybkach shiitake znajdziemy wysoką zawartość niacyny, czyli witaminy B3, która fenomenalnie działa na nasz układ nerwowy. Uspokaja, wycisza organizm, a także pomaga radzić sobie ze stresem. To kolejny powód, dla którego warto włączyć shiitake do swojej diety.
Wzmacniają kości
Dzięki sporej zawartości witaminy D oraz wapnia shiitake świetnie działają na nasze kości. Wzmacniają je i chronią przed chorobami.
Regulują ciśnienie i cholesterol
Grzyby shiitake mają jeszcze jedną ważną właściwość. Regulują poziom szkodliwego cholesterolu w naszym organizmie oraz ciśnienie krwi. Jednocześnie zapobiegają one rozwojowi takich chorób, jak miażdżyca. Należy tylko jeść je regularnie.
Grzybki shiitake kupimy zarówno w świeżej, marynowanej, jak i suszonej postaci. Znajdziemy je w dużych supermarketach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Ich cena waha się do kilku do kilkunastu złotych.
Jak przyrządzać grzybki shiitake?
Shiitake można przyrządzać na wiele sposobów! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosów, zup czy sałatek. Możesz je również zamarynować.
Ważne
Grzyby shiitake mogą uczulać. Najczęstsze objawy alergii to wysypka lub problemy z oddychaniem. Zdecydowanie należy jeść je z umiarem.