Reklama

Guawa i jej dobroczynne właściwości

W Polsce owoc mało popularny. Spotkamy go od czasu do czasu na półkach wielkich supermarketów, w mniejszych sklepikach znacznie rzadziej lub w ogóle. A szkoda, bo to - nie bójmy się tego napisać - jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców na świecie. Mowa o guawie pochodzącej z Ameryki Południowej. Jej dobroczynne właściwości zachwyciły już niejednego dietetyka! Sprawdźmy, dlaczego.

Słów kilka o guawie

Guawa, zwana również gruszlą, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej, gdzie wiele lat temu została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów. Obecnie uprawia się ją w wielu częściach świata. Znajdziemy ją na tak zwanych wiecznie zielonych krzewach, które osiągają nawet do 10 metrów wysokości. Guawa przypomina nieco dużą gruszkę, stąd jej inna nazwa. Jej środek wypełniony jest miąższem, który do złudzenia przypomina wnętrze arbuza lub grejpfruta.

Guawa nie bez przyczyny świetnie wpływa na nasze zdrowie. To bomba wartości odżywczych. Znajdziemy w niej sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy, a także witaminę A, która zapewnia dobrą kondycję naszej skórze. Nie brakuje w niej również minerałów, między innymi magnezu, żelaza, a także wapnia. A jakie ma właściwości?

Reklama

Wzmacnia serce

Wykazano, że guawa ma dobroczynny wpływ na serce. Regularnie jedzona pomaga zachować równowagę pomiędzy zawartością potasu oraz sodu w organizmie, dzięki czemu nasze serce pracuje o wiele sprawniej. Substancje zawarte w guawie wykazują zdolność zmniejszania trójglicerydów w organizmie, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca.

Obniża poziom cukru we krwi

Okazuje się guawa może pomóc również w leczeniu cukrzycy typu drugiego. Badania potwierdzają, że regularnie jedzona obniża poziom cukru we krwi, a także zapobiega rozwojowi tego schorzenia.

Hamuje procesy starzenia się

Guawa to owoc, w którym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy. Związki te nie tylko zapobiegają rozwojowi wielu chorób, ale również hamują procesy starzenia się. Guawa skutecznie eliminuje wolne rodniki z organizmu odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek oraz rozwój najgroźniejszych chorób. By przekonać się o jej pozytywnym wpływie na skórę, można nakładać owoc bezpośrednio na twarz. Maseczka z guawy ściągnie pory i ujędrni skórę.

Poprawia trawienie

To również owoc bogaty w błonnik. Doskonale sprawdza się w dietach odchudzających. Co więcej, guawa nie jest wysokokaloryczna. W 100 gramach znajdziemy niecałe 50 kalorii!

Wspomagacz pamięci i koncentracji

Za sprawą sporej ilości witamin z grupy B guawa ma świetny wpływ na pracę naszego mózgu. Regularnie jedzona wzmacnia pamięć i koncentrację, a także zapewnia dobre samopoczucie psychiczne.

Dba o wzrok

To również owoc sprzyjający zdrowiu naszych oczu. Wszystko ze względu na wysoką zawartość witaminy A, która dba o nasz wzrok.Tak zwana kurza ślepota - dzisiaj coraz bardziej popularne schorzenie - następuje w wyniku niedoboru właśnie tego składnika odżywczego.

Jak jeść i stosować guawę?

Guawę najlepiej jeść w surowej postaci, wtedy jest zdecydowanie najzdrowsza. Warto dodawać ją również do sałatek owocowych, deserów, a także koktajli. Świetnie sprawdzi się również jako baza musów oraz kremów do ciast.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy