Indyk na stół
Jeśli chcesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi odpowiednią ilość białka, witamin B6 i B12, żelaza, selenu i cynku - rozejrzyj się za indykiem.
Ten mało popularny u nas (na stole) ptak jest tym, czego na wiosnę potrzebujesz w równym stopniu ty, jak i twój przygaszony zimową aurą partner życiowy.
Indyk jest niskokaloryczny i bardzo pożywny. Niektórzy zalecają, by znalazł się w diecie nawet 3-4 razy w tygodniu. Doskonale zabezpiecza przed chorobami serca, sklerozą czy nowotworami. Na liście 14 najbardziej pożądanych produktów znalazł się obok: fasoli, jagód, brokułów, płatków owsianych, pomarańczy, dyni, łososia, soi, szpinaku, zielonej herbaty, pomidorów, włoskich orzechów i jogurtu.
Potraw z indyka jest cała masa, ich różnorodność jest ogromna, mięso może być podane w curry, jako indykburger, gotowane, smażone, zapiekane, grillowane czy marynowane. Co ciekawe - średnia porcja indyczego mięsa to tylko 150 kalorii i niecałe 2 g tłuszczu.
Dajmy zatem na chwilę odpocząć kurczakom i z indykami na stoły!