Reklama

Jabłko - przekąska dla zdrowia i urody

Jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Jabłko to przekąska pełna witamin i przeciwutleniaczy, po którą warto sięgać jak najczęściej, by zapobiec rozmaitym chorobom oraz dodać swojej skórze blasku.

Jabłko to pyszny, soczysty owoc, który prócz walorów smakowych dostarcza nam wiele korzyści zdrowotnych. Jest wprost naładowany antyoksydantami, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i urodę, gdyż skutecznie poprawiają wygląd skóry. Regularne spożywanie jabłek przyczynia się także m.in. do poprawy trawienia, regulacji flory bakteryjnej jelit, zniwelowania problemu zaparć oraz utrzymania poziomu cholesterolu na właściwym poziomie. Jeśli chcemy zadbać o zdrowie i urodę, jabłka powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Piękniejsza skóra

Antyoksydacyjne właściwości jabłka odmładzają komórki i odbudowują je, a także pomagają utrzymać promienną i zdrową skórę. Głównymi przyczynami starzenia się skóry są cząsteczki wolnych rodników. Bogate w witaminę C jabłko zwalcza wolne rodniki, opóźniając powstawanie zmarszczek. Regularne spożywanie zielonych jabłek pomaga natomiast w zapobieganiu niedoskonałościom cery, będąc skutecznym remedium na trądzik. Maseczka przygotowana z zielonego jabłka wyciszy zaczerwienienia skóry i poprawi jej ogólną strukturę.

Reklama

Lepsze funkcjonowanie mózgu

Okazuje się, że codzienne wypijanie soku jabłkowego może być skuteczną bronią w walce z chorobą Alzheimera. Potwierdza to eksperyment naukowy przeprowadzony na myszach, którego rezultaty opublikowano w "Journal of Alzheimer's Disease". Udowodniono, że sok jabłkowy poprawia pamięć, ułatwiając gryzoniom zapamiętanie drogi do wyjścia z labiryntu. Ponadto, u myszy, którym podawano sok jabłkowy, zauważono mniej beta-amyloidu - związku występującego u chorych na Alzheimera, który odpowiada za powstawanie toksycznych złogów w mózgu.


Cholesterol pod kontrolą

Schorzenia kardiologiczne są na ogół powiązane z wysokim cholesterolem, którego obniżenie staje się wówczas nadrzędnym celem. Skutecznym sposobem na utrzymanie poziomu cholesterolu pod kontrolą jest częste spożywanie jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego na Florydzie określili je w swojej publikacji mianem "cudownych owoców". Nic w tym dziwnego - uczeni dowiedli wszak, że kobiety, które jadły każdego dnia przynajmniej jedno jabłko, po upływie sześciu miesięcy miały we krwi o 23 proc. mniej szkodliwego cholesterolu.

Antidotum na zaparcia

Spożywanie jabłek to jedna z najpopularniejszych domowych metod na zaparcia i wszelkie problemy związane z układem trawiennym. Te owoce regulują perystaltykę jelit, działają odkwaszająco i oczyszczająco. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i pektyn, które wiążą metale ciężkie, "wymiatają" one z organizmu szkodliwe i toksyczne substancje. Aby zapobiec uciążliwym zaparciom, wystarczy sięgać po jabłko dwa razy dziennie. Możemy śmiało łączyć je z jogurtem naturalnym oraz, dla lepszego efektu, z otrębami. Smacznego!


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy