Jagody goji: Owoce długowieczności i nie tylko
Nazywane "owocami młodości", "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami Wschodu" jagody Goji ze względu na swoje wszechstronne właściwości zdrowotne i nietuzinkowe walory smakowe zajmują pewną pozycję wśród produktów należących do grona tzw. "superfoods", czyli "superżywności". Doskonale oczyszczają organizm z toksyn i odtruwają wątrobę, a obniżając poziom złego cholesterolu zbawiennie wpływają na nasze serce. Wspierają również terapię pacjentów zmagających się z cukrzycą oraz nadciśnieniem i jak potwierdzają przeprowadzone badania wykazują też zdolności antynowotworowe. Po jagody goji wyjątkowo chętnie sięgają również osoby dbające o sylwetkę i chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane możliwości tych niesamowitych owoców.
Jeszcze zanim o wyjątkowo cennym oddziaływaniu na nasze zdrowie owoców goji - czyli owoców kolcowoju pospolitego zwanego też szkarłatnym - zaczęło być głośno na całym świecie, znalazły szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej Wschodu. Bogactwo ich właściwości jako pierwsi odkryli Chińczycy, którzy wierzyli, że ich jedzenie może działać wzmacniająco na wzrok i serce, oczyścić wątrobę, a nawet zapewnić młodość, spowalniając proces starzenia się i zapewnić ochronę przed niepłodnością.
Dlaczego jagody goji leczą?
Jagody goji lecznicze właściwości zawdzięczają swojemu składowi. Stanowią bowiem bogate źródło składników odżywczych, witamin, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, aminokwasów oraz polifenoli i flawonoidów. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, B, B1, B2, B6, żelazo, cynk, selen, beta-karoten, zeaksantynę, luteinę i błonnik.
Jagody goi: Zastosowanie w kuchni
Jagody goi znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej stosowane są w postaci suszonej, ale jednocześnie stanowią doskonały dodatek do potraw z ryżu, ciast i deserów, musli, kompotów, sałatek i zup. Na ich bazie sporządzane są również ziołowe herbaty i wina.
Jagody goji wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomagają regenerację starych i budowę nowych komórek organizmu. Często określa się je mianem "owoców młodości" lub "owoców długowieczności", bo w znaczący sposób spowalniają procesy starzenia. Przed działaniem wodnych rodników chroni też zawarta w nich witamina C, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie kolagenu, wpływając tym samym na jędrność i elastyczność naszej skóry oraz zdrowie naszych kości, chrząstek i zębów.
Jagody goji a układ odpornościowy
Ta sama witamina C, której jagoi goji dostarczają ponoć około pięćdziesiąt razy więcej niż pomarańcze, ma również wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy i zabezpiecza nas przed pojawieniem się różnorakich infekcji i chorób.
Po jagody goi wyjątkowo chętnie sięgają osoby pragnące zachować piękną sylwetkę i chcące zrzucić zbędne kilogramy. Zawarty w nich błonnik zapewnia nam uczucie sytości i jednocześnie sprawia, że poziom cukru w naszej krwi nie rośnie gwałtownie. Jagody goji mogą zatem stanowić doskonałą i zdrową przekąsek oraz uzupełnienie naszej diety.
Jagody goji a serce i ciśnienie krwi
Jagody goi, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i regulując ciśnienie tętnicze krwi, wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze serce i minimalizują ryzyko wstąpienia rozmaitych chorób, z zawałami, udarami oraz wylewami włącznie.To zasługa między innymi zawartej w nim betainy.
Jagody goji a cukrzyca
Jagody goji obniżają również poziom cukru we krwi oraz zwiększają wrażliwość na insulinę, eliminując tym samym zjawisko insulinooporności, dlatego mogą być wykorzystywane w terapii diabetyków.
Stanowiące źródło karotenoidów - w tym zeaksantyny i luteiny - jagody goji wspierają również zdrowie naszych oczu i zabezpieczają je przed uszkodzeniami wywołanymi przez wodne rodniki, między innymi minimalizują ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, jak i groźnym oddziaływaniem promieni UV.
Jagody goji mogą ochronić wątrobę
Jagody goji wspierają również nasz układ trawienny, a skutecznie usuwając wszelkiego rodzaju toksyny z organizmu, działają na niego odtruwająco i tym samym chronią naszą wątrobę.
Jagody goi a nowotwory
Przeprowadzone badania wskazują, że przeciwutleniające zdolności owoców goji powodują, że mogę one także spowalniać wzrost komórek nowotworowych i przeciwdziałać rozwojowi raka żołądka, raka płuc, raka piersi oraz raka gruczołu krokowego.
Jagody goi przeciwwskazania
Po owoce goji nie powinny sięgać osoby stosujące w terapii leki przeciwzakrzepowe. Nie są one również zalecane kobietom ciężarnym oraz matkom karmiącym.