Reklama

Jajka - źródło witamin i minerałów. Sprawdzone kuracje

Warto jeść jajka, by być w dobrej formie! Są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, świetnie przyswajalnych przez organizm.

W ostatnich latach naukowcy udowodnili, że jajka wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu. Wciąż jednak panuje przekonanie, że nie są zbyt zdrowe. Tymczasem nie trzeba się ich bać! Wystarczy zjeść jajko na śniadanie, by dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych na cały dzień.

Zawarte w nich substancje chronią serce, oczy i inne narządy. Co więcej, niedawno potwierdzono korzyści z jedzenia... skorupek jaj. Oto przykłady skutecznych jajecznych kuracji, które pozwolą nam cieszyć się dobrym zdrowiem.

Skorupki dla kości i stawów – uzupełnią niedobory pierwiastków

Skorupka jaja to dla nas najcenniejsze naturalne źródło wapnia! W dodatku – niemal całkowicie przyswajalnego przez organizm. Zawiera też inne, cenne dla organizmu mikroelementy, m.in.: żelazo, miedź, fluor, cynk a także krzem.

Reklama

Dlaczego to działa?

Oprócz solidnej dawki wapnia, skorupki zawierają też stront – pierwiastek od lat z powodzeniem stosowany w terapii osteoporozy. Jest bardzo skuteczny, bo działa podwójnie: nie tylko zapobiega osłabieniu kości, ale też przyspiesza ich regenerację.

Naukowcy udowodnili, że proporcje ważnych dla kości składników w jajkach są nawet bardziej korzystne niż w preparatach z apteki (kuracja nimi jest też o wiele tańsza).

Z kolei wyściełająca skorupkę jajka błona to źródło składników regenerujących stawy: m.in. kwasu hialuronowego i kolagenu. Co ważne, kuracja skorupkami nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jest więc bezpieczna.

Dodaj do jadłospisu: aby uzupełnić niedobory wapnia w organizmie wystarczy codziennie dodawać do posiłków (np. jogurtu lub kanapek) proszek z 1/4 skorupki jajka.

Jak go przygotować? Skorupki ze świeżych, umytych (ale nie ugotowanych!) jaj wyparz ok. 5 min we wrzątku, a następnie wysusz je i zmiel w blenderze.

Zdrowsze od mięsa

Jajka mogą być głównym źródłem białka dla osób cierpiących na bóle stawów – ataki tzw. dny moczanowej. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają puryn wywołujących napady bólu.

Usprawnią pamięć i wzmocnią serce – powstrzymają choroby

Włączając jajka do diety, dostarczamy organizmowi wielu cennych substancji. Jakie przynoszą nam korzyści?

Dlaczego to działa?

W jajach zawarta jest cholina – odpowiedzialna za pracę wielu komórek organizmu, regulująca funkcje mózgu i nerwów. Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w tę substancję może zapobiegać demencji. Cholina jest też niezbędna dla dobrej pracy serca: obniża ryzyko chorób układu krążenia.

Z kolei zawarty w jajku ksantofil działa antymiażdżycowo, ponieważ zapobiega osadzaniu się szkodliwych złogów cholesterolu na ściankach tętnic.

Dodaj do jadłospisu: najlepsze dla mózgu i serca są jajka na miękko, podawane z dodatkiem bogatych w przeciwutleniacze warzyw, np. na sałacie.

Zadbają o sylwetkę – zmniejszą głód

Chcesz na wiosnę zgubić kilka kilogramów? Codziennie jedz 2 jajka. Zapomnisz o głodzie.

Dlaczego to działa?

Jajka są nie tylko niskokaloryczne (jedno ma 70 kcal i 5 g tłuszczu), ale także stabilizują poziom cukru we krwi, co zapobiega podjadaniu między posiłkami.

Dodaj do jadłospisu: najlepiej jedz je na śniadanie, gotowane, lub w postaci lekkiego omletu: z 2 jajek i szczypiorku, na łyżeczce oleju.

W trosce o mięśnie

Jaja, spośród wszystkich produktów spożywczych, mają najwięcej białka. Jest ono szczególnie ważne w czasie odchudzania, bo zapobiega utracie mięśni.

Zwalczą wirusy i bakterie – ochronią przed grypą

Jajka są bogate w składniki zapobiegające rozwojowi infekcji. Dowiedz się, przed jakimi popularnymi chorobami może uchronić cię ich jedzenie.

Dlaczego to działa?

Białko jaja zawiera substancję (tzw. owomucynę), która hamuje rozwój wirusa grypy, a także kwas sialowy, będący składnikiem leków przeciwzapalnych. Obecne w białku enzymy wspomagają też działanie antybiotyków stosowanych w leczeniu chorób płuc i skóry. Z kolei zawarte w żółtku immunoglobuliny hamują rozwój rotawirusów wywołujących biegunkę.

Dodaj do jadłospisu: aby wzmocnić odporność, np. w okresie rekonwalescencji po chorobie, codziennie jedz dwa jajka na miękko. Tak przygotowane zachowają swoje przeciwwirusowe właściwości.

Superjajka kontra nowotwory oraz choroby cywilizacyjne

Choroba Alzheimera, miażdżyca, nadciśnienie czy depresja: być może już wkrótce wszystkie te choroby będzie można leczyć dzięki nowym substancjom (yolkinie i superlecytynie) pozyskiwanym z jaj pochodzących od kur karmionych specjalnym pożywieniem.

Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetów: Przyrodniczego i Medycznego we Wrocławiu, którzy pracowali nad projektem Ovocura (ovo, czyli jajko, cura – leczenie). Badania są już bardzo zaawansowane.

Bądź czujna na zakupach!

  • Oznaczenia na skorupce. Na skorupce każdego jajka znajduje się specjalny kod. Jego pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kur (3- klatkowy, 2- ściółkowy, 1 - wolnowybiegowy, 0- ekologiczny).
  • Wygląd skorupki. Nie powinniśmy szukać przesadnie czystych jaj. Mycie może uszkodzić ich naturalną warstwę ochronną, która zapobiega psuciu się jajek.
  • Kolor. Zależy od rasy kury, od których one pochodzą i nie świadczy o jakości i walorach odżywczych jaja. Matowa i chropowata skorupka jest naturalna. Gdy jest gładka i błyszcząca – jaja mogą być mniej świeże.
  • Bez antybiotyków. Nawet małe ilości leków w jajach mogą być dla nas groźne, np. wywołać odporność na antybiotykoterapię. Dlatego warto kupować trochę droższe jaja, ale za to przebadane na obecność leków.
Naj
Dowiedz się więcej na temat: jaja | choroba Alzheimera | Skorupki | skorupka | choroby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy