Jajka - źródło witamin i minerałów. Sprawdzone kuracje

Jajka wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu
Jajka wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu123RF/PICSEL

Skorupki dla kości i stawów – uzupełnią niedobory pierwiastków

Zdrowsze od mięsa

Usprawnią pamięć i wzmocnią serce – powstrzymają choroby

Zadbają o sylwetkę – zmniejszą głód

W trosce o mięśnie

Zwalczą wirusy i bakterie – ochronią przed grypą

Superjajka kontra nowotwory oraz choroby cywilizacyjne

Bądź czujna na zakupach!

  • Oznaczenia na skorupce. Na skorupce każdego jajka znajduje się specjalny kod. Jego pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kur (3- klatkowy, 2- ściółkowy, 1 - wolnowybiegowy, 0- ekologiczny).
  • Wygląd skorupki. Nie powinniśmy szukać przesadnie czystych jaj. Mycie może uszkodzić ich naturalną warstwę ochronną, która zapobiega psuciu się jajek.
  • Kolor. Zależy od rasy kury, od których one pochodzą i nie świadczy o jakości i walorach odżywczych jaja. Matowa i chropowata skorupka jest naturalna. Gdy jest gładka i błyszcząca – jaja mogą być mniej świeże.
  • Bez antybiotyków. Nawet małe ilości leków w jajach mogą być dla nas groźne, np. wywołać odporność na antybiotykoterapię. Dlatego warto kupować trochę droższe jaja, ale za to przebadane na obecność leków.