Jak bezpiecznie stosować antybiotyki?

Składniki

Kłopoty z trawieniem i infekcje grzybicze

Składniki

Probiotyki - niezbędne podczas antybiotykoterapii

Składniki

Infekcje typowe i nietypowe

Składniki

Infekcje bakteryjne vs. wirusowe

Składniki

Nie odstawiaj leków zbyt szybko

Składniki

Świat medyczny bije na alarm

Składniki

Alergia na antybiotyki

Składniki

Obniżona odporność po antybiotykoterapii

Składniki

Zażywanie antybiotyku - poradnik krok po kroku

  • Probiotyk zażywajmy dwie godziny po wzięciu antybiotyku. Zażyty za wcześnie zostanie przez antybiotyk unieczynniony!
  • Antybiotyki popijajmy niegazowaną i niezbyt gorącą wodą. Nie łączmy ich z sokami owocowymi, mocną herbatą, kawą, mlekiem czy alkoholem, bo może dojść do niebezpiecznych skutków ubocznych.
  • Podczas terapii antybiotykami warto zaplanować lekkostrawną dietę. Leki obciążają wątrobę, więc trzeba ją oszczędzać. Warto też rzadziej sięgać po potrawy drażniące przewód pokarmowy, np. czosnek, cebulę, ostre przyprawy.
  • Antybiotyki gorzej wchłaniają się także, jeśli w żołądku jest białko, np. nabiał czy białko jaj. Białko związuje sok trawienny, lepiej więc zażyć lek po dwóch godzinach od posiłku
  • Przed kuracją antybiotykiem warto przeczytać ulotkę i zalecenia jego przyjmowania. Niektóre antybiotyki trzeba bowiem brać na pusty żołądek ze względu na to, że są wchłaniane dopiero po przepracowaniu przez kwas żołądkowy.
  • Przy antybiotyku nie łykajmy preparatów witaminowo-mineralnych, zwłaszcza wapnia, żelaza czy węgla aktywowanego. Środki te zakłócają wchłanianie antybiotyków z przewodu pokarmowego.

Składniki