Jak jedzenie wpływa na naszą skórę?

Dieta, zdaniem specjalistów, to najlepszy kosmetyk, jaki możemy zastosować. Niestety niewłaściwy sposób odżywiania, czy też nadmierne spożycie niektórych produktów może przyczynić się do powstawania niedoskonałości na naszej skórze, wyjaśnia dr Nigma Talib.

Jedzenie i picie ma bezpośredni wpływ na naszą cerę. W wyniku rozpoznawalnych objawów dr Nigma Talib, która na co dzień współpracuje z gwiazdami, jest w stanie szybko rozpoznać, które składniki naszej diety szkodzą, a czasem po prostu szpecą.

Reklama

 - Patrząc na twarz pacjenta, zmarszczki, niedoskonałości i zmiany skórne, jestem w stanie szybko określić, jakich produktów nadużywa w swojej diecie, i które produkty zwyczajnie mu szkodzą. Czasem wystarczy ograniczyć spożycie produktów mlecznych albo zmniejszyć lub całkowicie wykluczyć produkty zawierające gluten, aby poprawić wygląd naszej cery - przyznaje dr Talib.

Dr Nigma Talib zajmuje się "mapowaniem twarzy". Wyjaśnia, że można na podstawie określonych objawów, zmian skórnych czy niedoskonałości wiele dowiedzieć się o stanie naszego zdrowia. Mapowanie twarzy, to technika, która opiera się na starożytnej medycynie i łączy konkretne części twarzy z poszczególnymi narządami, podobnie jak ma to miejsce w przypadku refleksologii.

 - Wszelkie problemy z trawieniem niektórych pokarmów, nietolerancja pokarmowa lub spożywanie nadmiernej ilości niektórych produktów, może spowodować szereg procesów chemicznych i zmian hormonalnych, które przyspieszają proces starzenia się albo ujawniają się w postaci różnych zmian na twarzy. Prawidłowa identyfikacja zmian, które pojawiają się na twarzy, może skłonić nas do podjęcia pewnych działań np. ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania produktów, które nam szkodzą - wyjaśnia ekspert.

Dodaje, że niektóre grupy pokarmów wydają się być szczególnie szkodliwe np. gluten, nabiał, cukier i alkohol, powodując obrzęki, plamy na skórze, wypryski, zmarszczki, zaczerwienienia. I tak np. nadmierne spożycie cukru powoduje wystąpienie linii i zmarszczek na czole, objawia się podkrążonymi oczami bolesnymi wypryskami na całej twarzy i poszarzałą cerą.

Jeśli dieta jest pełna cukru i rafinowanych węglowodanów, skóra szybko traci blask i młodzieńczy wygląd i sprawia wrażenie postarzonej. Zgodnie z zasadami mapowania twarzy, czoło odpowiedzialne jest za procesy trawienne, dlatego nadmierne spożycie cukru objawia się często plamami lub zmarszczkami na czole.

Nadmierne spożycie nabiału objawia się natomiast workami i pojawieniem się cieni pod oczami. Innym typowym objawem są małe białe plamy i grudki na brodzie. Każdy z tych objawów może być oznaką nietolerancji laktozy.

Czerwone, obrzęknięte policzki, ciemne plamy barwnikowe lub plamki wokół podbródka to prawdopodobnie oznaka nietolerancji glutenu. W związku z tym na brodzie mogą pojawić się ciemne plamy. Specjalistka przyznaje, że zniwelowanie tych objawów nastąpi jedynie po wykluczeniu glutenu z diety, warto codzienne menu wzbogacić również o produkty bogate w błonnik i zwiększyć ilość wypijanej wody. Wtedy obrzęki na twarzy i wszelkie niedoskonałości powinny ustąpić.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje