Jak na organizm działa spirulina?
Wśród wielu produktów żywnościowych wyodrębniono takie, które są szczególnie zdrowe, gdyż posiadają niezwykle bogaty skład wartości odżywczych. Nadano im miano superfoods. Należy do nich spirulina, czyli mikroskopijna, zielono-niebieska alga w kształcie spirali, występująca w wodach Afryki i Meksyku. Wykazano, że ta cyjanobakteria przewyższa zawartością substancji bioaktywnych niemal wszystkie inne środki spożywcze. Ze względu na swoje właściwości lecznicze spirulina wykorzystywana jest w suplementacji diety i kosmetologii. Ma silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed uszkodzeniami komórek, chorobami przewlekłymi i nowotworami. W dodatku oczyszcza z toksyn, obniża cholesterol i ciśnienie oraz poprawia kondycję psychofizyczną. Jak działa spirulina? Jakie korzyści przynosi dla organizmu? Sprawdźmy.
Spiruliną określa się mikroalgi (cyjanobakterie) z gromady sinic, rosnących naturalnie w ciepłych jeziorach Afryki i Meksyku. Ich właściwościami zachwycali się już Aztekowie i niektóre plemiona afrykańskie, dla których algi stanowiły pokarm. Bogactwo składników odżywczych przyniosło niezwykłą popularność spirulinie, lecz dopiero w latach 60. i 70. XX wieku zaczęto tworzyć sztuczne hodowle. Algi mają spiralny kształt, posiadają zielony i niebieski barwnik i cechują się ostrym smakiem. Występują w wersji sproszkowanej, lecz popularne są także suplementy diety z ich dodatkiem w postaci zielonych tabletek.
Składniki odżywcze w spirulinie
W tak mikroskopijnych organizmach określanych spiruliną, znajduje się ogrom substancji odżywczych, witamin, minerałów i wielu składników potrzebnych organizmowi. Nie bez kozery spirulinie nadano miano produktu superfood. Składa się ona aż w 70% z pełnowartościowego białka, w dodatku posiada go niemal trzykrotnie więcej niż mięso. Spirulina obfituje również w silne antyoksydanty, m.in. flawonoidy, beta-karoten, fikocyjaninę czy chlorofil. Ma też niejednokrotnie wyższe od innych produktów ilości witamin i minerałów, przy czym zawiera prawie je wszystkie: witaminy A, C, D, E, K i te z grupy B oraz minerały, takie jak: żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, mangan, cynk i selen.
Bardzo istotnym składnikiem spiruliny są nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas gamma-linolenowy (GLA) i sprzężony kwas linolowy (CLA). Kwas GLA ma bardzo ważną funkcję w organizmie, bierze udział w syntezie związków mających działanie przeciwzapalne, poprawiające wygląd skóry, wzmacniające odporność, obniżające ciśnienie krwi i cholesterol czy też zapobiegające tworzeniu się zakrzepów. Kwas gamma-linolenowy łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, trądziku, łuszczycy, ale też alergii i astmy. Kwasy nienasycone chronią przed chorobami immunologicznymi i układu sercowo-naczyniowego, np. przed miażdżycą, zawałem, cukrzycą, czy reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Dzięki wysokiej zawartości białka spirulinę nazywa się zielonym mięsem. Te sproszkowane algi dostarczają aż 18 aminokwasów, przy czym 8 z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko bierze udział w budowie mięśni, reguluje poziom cukru we krwi, a także daje uczucie sytości. Spirulina bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik diety wegetariańskiej. Zielone algi zawierają także inne związki obniżające glikemię poposiłkową oraz obniżające poziom cholesterolu i lipidów we krwi.
Spirulina swój kolor zawdzięcza barwnikom, które mają szereg leczniczych, antyoksydacyjnych właściwości. Zielony chlorofil wiąże się ze szkodliwymi substancjami i toksynami oraz sprawia, że są one wydalane z organizmu. Natomiast niebieska fikocyjanina działa oczyszczająco i przeciwzapalnie. Może wspomóc detoksykację organizmu u palaczy, często sięgających po alkohol i tych, którzy przedawkowali leki. Inne silne przeciwutleniacze, jak witamina E i beta-karoten współdziałają w zwalczaniu wolnych rodników i hamowaniu procesów starzenia się oraz zapobieganiu nowotworom.
Spirulina ma również działanie przeciwwirusowe, wykazano, że może pomóc w walce z wirusem HIV. W dodatku świetnie wpływa na proces trawienia, wzmacnia wątrobę i dodaje sił witalnych dzięki zawartości wielu witamin i enzymów. Mogą ją dołączyć do diety osoby odchudzające się i aktywne fizycznie. Spirulina wykorzystywana jest także w kosmetykach ze względu na obecne w niej antyoksydanty. Odmłodzi i wygładzi skórę, pomoże zniwelować stany zapalne, trądzik, opryszczkę i grzybicę paznokci. Spirulina chroni również przed promieniami UV.
Dawkowanie spiruliny
Spirulinę można spożywać w wersji sproszkowanej lub jako suplement diety w tabletkach. Zielony proszek zazwyczaj dodaje się do koktajli, soków lub energetycznych batonów. Wystarczy wówczas 1 łyżeczka, by dodać energii i podkręcić metabolizm. W przypadku suplementu należy go stosować po konsultacji z lekarzem według zaleceń producenta. Zazwyczaj przyjmuje się po jednej kapsułce trzy razy dziennie. Przedawkowanie spiruliny może przynieść skutki uboczne, np. mdłości, wymioty, bóle brzucha. Spiruliny nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące, osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz osoby chore na fenyloketonurię (ze względu na obecność fenyloalaniny).