Reklama

Reklama

Jak najskuteczniej oczyścić organizm z toksyn, kiedy chorujemy

Z biegiem lat organy odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu przestają pracować na najwyższych obrotach. Ale są sposoby na to, by przywrócić im dawną energię.

Nerki, wątroba czy jelita mają za zadanie pozbywać się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, pozostałości po lekach, metali ciężkich. Część lekarzy twierdzi, że organów detoksykujących nie trzeba wspomagać, bo radzą sobie one bez naszej pomocy. 

Reklama

Ale gdy któryś z nich choruje (lub nie przestrzegamy zdrowej diety), czujemy, że potrzebne jest wsparcie przywracające sprawną pracę.

Nerki

Jest wiele pokarmów i ziół oczyszczających je ze złogów, co usprawnia filtrację. Szczególnie cenne są pokrzywa, nawłoć, skrzyp, prawoślaz, cykoria, buraki, pietruszka, seler. Warzywa jemy surowe lub robimy soki. 

Jak przygotować napar

Mieszamy 70 g korzenia lub ziela prawoślazu i 50 g ziela nawłoci (w zielarniach, 6 i 8 zł). Łyżeczkę zalewamy wrzątkiem (1 szkl.). Przykrywamy na 10 minut. Pijemy 2 razy dziennie (małymi łykami) przez 2-3 tyg. 

Żołądek

Zwykle jest przeciążony (bo jemy za duże porcje), więc energii do pracy doda mu jednodniowa dieta warzywno-owocowa (1-2 razy w miesiącu). Pijemy wtedy soki owocowo-warzywne (świeżo wyciskane) i jemy gotowane na parze warzywa. 

Z czego najlepiej robić soki

Zielone warzywa (brokuł, jarmuż) najskuteczniej odkwaszają, oczyszczają i odtruwają.

Jelita

Najczęściej ich rozleniwienie powoduje zbyt mała ilość błonnika w diecie. Łatwa do zastosowania jest kuracja z nasionami babki płesznik (w aptekach, 8 zł), która zawiera nierozpuszczalną celulozę (wiąże toksyny, ułatwia wypróżnianie). 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje