Jak naturalnie zwiększyć produkcję płytek krwi?
Utrzymanie prawidłowej ilości płytek krwi jest niezwykle istotne. Jeżeli ich poziom jest obniżony, może powodować to krwotoki nawet z drobnych skaleczeń, zaburzenie procesu krzepnięcia krwi i zwiększa ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi. Obniżenie liczby płytek krwi często towarzyszy zbyt niskiemu poziomowi liczby krwinek czerwonych i białych. Problemy z funkcjonowaniem szpiku kostnego mogą wystąpić z powodu wielu czynników, takich jak rak, nadmierne spożycie alkoholu lub reakcja na działanie niektórych leków. Również zaburzenia funkcjonowania śledziony mogą powodować spadek ilości płytek krwi. Jeżeli chcesz poznać naturalne sposoby na podwyższenie ilości płytek krwi, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Prawidłowa dieta pomaga w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Aby poprawić liczbę płytek krwi wprowadź do swojej diety dużo świeżych owoców i świeżych warzyw każdego dnia. Jeśli jest to możliwe wykorzystuj jedynie organiczne owoce i warzywa, ponieważ są one zdrowsze i nie zawierają pestycydów. Owoce i warzywa, takie jak pomarańcze, pomidory, jagody, zielone warzywa liściaste i kiwi pomagają w poprawie poziomu płytek krwi.
Unikaj niektórych produktów
Staraj się unikać lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety przetwarzaną żywność, fast foody i rafinowany cukier. Należy również unikać napojów zawierających kofeinę i napojów alkoholowych. Wszystkie wymienione produkty spożywcze i napoje utrudniają prawidłowe działanie szpiku kostnego i sprawiają, że liczba płytek krwi zmniejszy się jeszcze bardziej.
Mleko i jego przetwory zmniejszają poziom płytek krwi u tych, którzy są uczuleni na produkty mleczne, nawet jeśli alergia jest łagodna. Spróbuj więc na próbę wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty mleczne na jeden tydzień. Po tym czasie jeżeli zauważysz, że ilość płytek krwi unormowała się, powinieneś zrezygnować z produktów mlecznych. Jeżeli ich ilość się nie zmieni, możesz w dalszym ciągu korzystać z nabiału.
Woda
Pij w ciągu dnia dużo świeżej wody o temperaturze pokojowej. Nie pij jednak zimnej wody, ponieważ spowalnia trawienie i ma wpływ na wchłanianie składników pokarmowych. Komórki krwi składają się z wody i białka, a tym odpowiedni poziom nawodnienia organizmu pomaga w zwiększaniu liczby płytek krwi.
Jedz jak najwięcej pokarmów, które są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. Niektórymi z nich są ryby: tuńczyk, łosoś dziki, a także olej z nasion lnu. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pozwalają na poprawę odporności, jak również stymulują produkcję płytek krwi.
Ćwicz
Przepływ krwi w organizmie poprawia odpowiedni trening siłowy i ćwiczenia sercowo-naczyniowe. Ćwiczenia także wzmacniają odporność organizmu, a więc w naturalny sposób przyczyniają się do zwalczania chorób.