Reklama

Jak nie przytyć w święta? Kilka cennych wskazówek

Święta to czas spotkań, radości, a co się z tym wiąże – ciągłego jedzenia. Nie trudno przybrać na wadze, gdy siedzimy przy świątecznym stole, który ugina się pod ciężarem pysznych i kuszących smakołyków. Makowiec, pierogi, smażony karp – to tylko trzy z wielu kalorycznych świątecznych przysmaków, a jak sami wiemy, jest ich naprawdę sporo. Według statystyk przeciętny Polak tylko podczas kolacji wigilijnej zjada około 2500 kalorii. Dołóżmy do tego dwa dni świąt plus okres poświąteczny, kiedy jeszcze przez kilka dni zjadamy resztki. Jak uniknąć przytycia w święta oraz nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, gdy na stole tyle pyszności? Oto kilka sprawdzonych trików.

Nie przesadzaj z tłuszczem

Na świątecznych stołach znajdziemy wiele tłustych potraw, szczególnie na stole wigilijnym. Smażone ryby, pierogi, różnego rodzaju ciasta czy kutia to bardzo kaloryczne przysmaki. Warto jeść je z umiarem. Nie tylko, żeby zapobiec przytyciu, ale także, by nie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych.

Tradycyjne, tłuste, smażone potrawy świąteczne można przygotować również w zdrowszej wersji, na przykład w postaci pieczonej lub gotowanej. Wtedy będziemy mogli zjeść ich zdecydowanie więcej nie martwiąc się o negatywne skutki.

Jedz powoli

Reklama

To cenna rada, o której warto pamiętać nie tylko podczas świąt, ale każdego dnia. Szybkie jedzenie sprawia, że znacznie później odczuwamy sytość, a w konsekwencji jemy więcej. Ten zły nawyk to częsta przyczyna nadwagi, otyłości, ale i wielu dolegliwości trawiennych. Jak zatem należy jeść? Wolno, delektując się każdym kęsem i dokładnie przeżuwając jedzenie. Dzięki temu zjemy mniej, szybciej poczujemy się syci, poprawimy trawienie i unikniemy przybrania na wadze.

Spróbuj zrezygnować z dokładek, postaw na mniejsze porcje

Ulubione ciasto lub sałatka często nie pozwalają nam poprzestać tylko na jednej porcji. Efekt? Z jednego kawałka nagle robią się trzy, a nawet cztery. W święta jemy naprawdę dużo, lepiej więc odpuścić sobie dodatkowe porcje. Warto jeść mniej, a częściej i co najważniejsze - racjonalnie dozować ilość świątecznych przysmaków. Dzięki temu unikniemy przytycia.

Nie jedz przynajmniej trzy godziny przed snem

Już dawno udowodniono, że jedzenie ciężkich i kalorycznych potraw na noc sprzyja tyciu i odkładaniu się szkodliwego cholesterolu. Szczególnie warto pamiętać o tym w święta, gdy słodkie i kaloryczne pyszności kuszą nas na każdym kroku. Jeśli nie chcesz przytyć i nabawić się problemów żołądkowo-jelitowych, staraj się nie jeść minimum trzy godziny przed snem. System trawienny będzie wówczas o wiele lepiej pracował, zapobiegając odkładaniu się zbędnego tłuszczu.

Pij dużo wody

Regularne picie wody to podstawa dbania o sylwetkę i zdrowie. Woda nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia metabolizm, ale także świetnie oczyszcza organizm. W okresie świątecznym pij zdecydowanie więcej wody niż na co dzień. Jeśli chcesz uniknąć przejedzenia, wypij szklankę wody przed każdym posiłkiem. W ten sposób sprytnie oszukasz żołądek.

Odpoczywaj aktywnie

Święta to również czas odpoczynku, jednak nie powinien on sprowadzać się do leżenia przed telewizorem. Ze względu na to, że w okresie świątecznym pochłaniamy sporą ilość kalorii, warto od czasu do czasu wyjść na spacer lub pobiegać. Dzięki temu dotlenimy mózg, poprawimy trawienie i unikniemy przytycia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: potrawy wigilijne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy