Jak niedobór cynku wpływa na nasze zdrowie?
Cynk podobnie jak magnez pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka i jest on potrzebny do wielu reakcji zachodzących w organizmie. W przeciwieństwie do witamin, cynk nie jest magazynowany w tłuszczach więc nasz organizm pobiera pierwiastek z pożywienia.
Cynk jest obecny w ostrygach, wołowinie, drobiu, jagnięcinie, niektórych warzywach i produktach mlecznych, jednak ważne jest, aby raz na jakiś czas uzupełniać niedobory cynku w organizmie, gdyż ma on wpływ na przykład na:
- układ odpornościowy
- metabolizm
- równowagę hormonalną
- jasność umysłu
- prawidłowy podział komórek i wiele innych.
Uzyskanie składników odżywczych z pożywienia jest bardzo ważne, ponieważ jest to najlepszy sposób, aby naturalnie uzupełniać poziom cynku w organizmie. Większość osób, które są na zróżnicowanej diecie mogą bez problemu pozyskać cynk z pożywienia. Największą ilość pierwiastka ma na przykład wątróbka cielęca, gorzka czekolada, wieprzowina, fasola czy drób. Inne produkty takie jak jogurty, orzechy nerkowca czy płatki owsiane również zawierają cynk, jednak w mniejszej ilości.
Objawy niedoboru cynku mogą być różne, choć szczególnie na niedobór cynku narażone są kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na przewlekłe choroby, przyjmujące dodatkowe ilości żelaza. Niedobór cynku objawia się najczęściej:
- słabą pamięcią i koncentracją
- ogólnym osłabieniem i rozbiciem
- problemem ze snem
- wypadaniem włosów
- utratą apetytu
- powolnym gojeniem się ran.
To tylko podstawowe i najbardziej popularne objawy niedoboru cynku. Należy jednak pamiętać, aby regularnie robić badania okresowe, które pomogą utrzymać odpowiedni poziom pierwiastków w organizmie.