Reklama

Reklama

Jak objawia się brak składników odżywczych

Zaobserwuj swoje ciało i sprawdź! Większość z was pewnie nie ma o tym pojęcia.

1. Gdy mamy apetyt na kredę, glinę, krochmal i inne dziwne smaki. Może to świadczyć o tym, że od dłuższego czasu mamy niedobór żelaza. Inne objawy to: ból, pieczenie i wygładzenie języka, pękanie kącików ust, suchość skóry, podłużne rowki na paznokciach, cienkie, łamliwe włosy. Jak tylko będzie można, zróbmy morfologię krwi. A już teraz zacznijmy jadać więcej pokarmów zawierających dużo żelaza: wątróbki, żółtek, soczewicy, orzechów pistacjowych, migdałów, natki. 

Reklama

2. Osłabiony węch i smak to sygnały ze strony organizmu, że dostarczamy mu za mało cynku. Gdy brakuje tego pierwiastka, trudniej też goją się skaleczenia i rany, łatwo o stany zapalne na skórze, szwankuje odporność, gorzej widzimy o zmierzchu. Cynk znajdziemy w: pestkach dyni, fasoli, kaszy gryczanej, jogurcie naturalnym, płatkach kukurydzianych. 

3. Jeśli często chce nam się pić. Jednym z powodów tego może być dieta uboga w chrom, czyli gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, zioła. Warto jadać ich więcej, a równocześnie skontrolować poziom cukru we krwi (np. domowym testem, ok. 20 zł).


***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje