Jak odchudzić ciasto wielkanocne

Święta to czas, który powinniśmy spędzić w rodzinnej atmosferze - relaksując się w gronie najbliższych. Warto wziąć pod uwagę korzyści płynące z odpoczynku i nie zepsuć jego prozdrowotnych efektów, zjadając niezdrowe przekąski, a następnie stresując się z powodu przejedzenia. Zdrowa dieta może być utrzymana nawet podczas świąt.

Klika zamienników dla zdrowszej diety

Reklama

Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego bezbolesne "odchudzenie". Podczas pieczenia zamiast cukru świetnie sprawdzą się zblendowane daktyle i banany.

W przypadku, gdy przepis wymaga dodania kilku szklanek cukru, spróbuj chociaż co drugą zastąpić naturalnymi składnikami.  Możesz także poszukać przepisów na wypieki oparte na mące pełnoziarnistej z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

"Legalne ciasto" istnieje

Użycie zdrowych produktów podczas przygotowania wielkanocnych smakołyków jest  szczególnie istotne, jeśli dbamy o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Zdrowa dieta może być zachowana nawet, jeśli w planie mamy zjedzenie kawałka wielkanocnego mazurka. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis na "zdrowsze" ciasto. Warstwę wierzchnią możesz dowolnie modyfikować, wykorzystując korzystne dla zdrowia składniki, jak owoce świeże i suszone oraz orzechy. 

Spód:

• 200g mąki jaglanej,

• 2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy), 

• 100g margaryny funkcjonalnej, 

• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 

• 1 jajko, 

• 1 łyżka jogurtu naturalnego

Suche składniki zmieszaj z margaryną, a następnie wymieszaj z jogurtem i jajkiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Ciasto ostudź.

Warstwa wierzchnia:

• Budyń czekoladowy bez cukru, 

• mleko lub mleko migdałowe, 

• 100 g daktyli, 

• kilka migdałów

Ugotuj budyń czekoladowy bez cukru. Jako słodziku użyj zblendowanych daktyli, uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie. Jeśli chcesz uzyskać nietypowy smak lub nie tolerujesz laktozy, możesz ugotować budyń w mleku roślinnym, na przykład migdałowym (jest niskokaloryczne i zawiera witaminę E Budyń ostudź i wylej na spód z mąki jaglanej. Mazurka posyp posiekanymi migdałami i daktylami. 


Jedz słodycze zawsze z umiarem

Tak przygotowany spód mazurka stanowi idealną bazę do eksperymentów. Wykorzystano w nim margarynę ze sterolami, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i nie tracą swych właściwości nawet po obróbce termicznej. Masa budyniowa, stanowiąca warstwę wierzchnią mazurka, także została skomponowana z jak najkorzystniejszych dla zdrowia składników. 

Warto pamiętać, że nawet w taki sposób przygotowane ciasto powinniśmy spożywać z umiarem. Nawet najzdrowsze słodycze pozostają słodyczami, nie powinny tym samym stanowić podstawy diety. Nie traktuj mazurka jako ekwiwalentu zdrowego posiłku.


Dowiedz się więcej na temat: dieta | Wielkanoc

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje