Jak odchudzić ciasto wielkanocne
Święta to czas, który powinniśmy spędzić w rodzinnej atmosferze - relaksując się w gronie najbliższych. Warto wziąć pod uwagę korzyści płynące z odpoczynku i nie zepsuć jego prozdrowotnych efektów, zjadając niezdrowe przekąski, a następnie stresując się z powodu przejedzenia. Zdrowa dieta może być utrzymana nawet podczas świąt.
Klika zamienników dla zdrowszej diety
Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego bezbolesne "odchudzenie". Podczas pieczenia zamiast cukru świetnie sprawdzą się zblendowane daktyle i banany.
W przypadku, gdy przepis wymaga dodania kilku szklanek cukru, spróbuj chociaż co drugą zastąpić naturalnymi składnikami. Możesz także poszukać przepisów na wypieki oparte na mące pełnoziarnistej z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
"Legalne ciasto" istnieje
Użycie zdrowych produktów podczas przygotowania wielkanocnych smakołyków jest szczególnie istotne, jeśli dbamy o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Zdrowa dieta może być zachowana nawet, jeśli w planie mamy zjedzenie kawałka wielkanocnego mazurka. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis na "zdrowsze" ciasto. Warstwę wierzchnią możesz dowolnie modyfikować, wykorzystując korzystne dla zdrowia składniki, jak owoce świeże i suszone oraz orzechy.
Spód:
• 200g mąki jaglanej,
• 2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy),
• 100g margaryny funkcjonalnej,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 jajko,
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
Suche składniki zmieszaj z margaryną, a następnie wymieszaj z jogurtem i jajkiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Ciasto ostudź.
Warstwa wierzchnia:
• Budyń czekoladowy bez cukru,
• mleko lub mleko migdałowe,
• 100 g daktyli,
• kilka migdałów
Ugotuj budyń czekoladowy bez cukru. Jako słodziku użyj zblendowanych daktyli, uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie. Jeśli chcesz uzyskać nietypowy smak lub nie tolerujesz laktozy, możesz ugotować budyń w mleku roślinnym, na przykład migdałowym (jest niskokaloryczne i zawiera witaminę E Budyń ostudź i wylej na spód z mąki jaglanej. Mazurka posyp posiekanymi migdałami i daktylami.
Jedz słodycze zawsze z umiarem
Tak przygotowany spód mazurka stanowi idealną bazę do eksperymentów. Wykorzystano w nim margarynę ze sterolami, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i nie tracą swych właściwości nawet po obróbce termicznej. Masa budyniowa, stanowiąca warstwę wierzchnią mazurka, także została skomponowana z jak najkorzystniejszych dla zdrowia składników.
Warto pamiętać, że nawet w taki sposób przygotowane ciasto powinniśmy spożywać z umiarem. Nawet najzdrowsze słodycze pozostają słodyczami, nie powinny tym samym stanowić podstawy diety. Nie traktuj mazurka jako ekwiwalentu zdrowego posiłku.