Jak odżywiać się zdrowo
Wapń jest potrzebny kościom i mięśniom, zębom oraz układowi nerwowemu. Codziennie powinnaś dostarczać go organizmowi. Najlepsze źródła pierwiastka to mleko i jego przetwory oraz ryby (sardynki, szprotki, łosoś). Ale także kasze i warzywa.
Nie jadasz ryb? Nie lubisz też nabiału? Jedz więc częściej: kaszę gryczaną, brokuły, fasolę, soję, groszek zielony, boćwinę i jarmuż – zaopatrzą organizm w wapń. Zastrzyk poszukiwanego składnika zapewnią też suszone owoce (figi, morele), rodzynki, a także migdały, nasiona słonecznika i orzechy laskowe.
Pamiętaj o gotowaniu warzyw w małej ilości wody. Wtedy przeniknie do niej mniej wapnia i zapobiegniesz utracie cennego pierwiastka. Nie łącz też produktów bogato wapniowych z tymi, które zawierają dużo błonnika, kwas szczawiowy lub związki fitynowe (np. produkty pełnoziarniste, śliwki, winogrona). Pierwiastek jest gorzej wchłaniany.
Staraj się nie pić dużo kawy i herbaty. Są źródłem substancji, które tworzą z wapniem trudno wchłanialne związki. Ogranicz też sól oraz alkohol – także utrudniają przyswajanie pierwiastka.
Pij zieloną herbatę – jest w niej dużo wapnia. Deser? Makowiec i sernik zawierają sporo wapnia! Kubek koziego mleka dostarczy 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.