Jak pięć prostych zmian w odżywianiu wzmacnia układ odpornościowy?

Tłuszcze omega-3 i omega-6 znajdują się w kilku produktach spożywczych, w tym w tłustych rybach, orzechach i nasionach
Tłuszcze omega-3 i omega-6 znajdują się w kilku produktach spożywczych, w tym w tłustych rybach, orzechach i nasionach123RF/PICSEL
  • Witamina D - znana również jako "witamina słońca". Nasz organizm może wytwarzać witaminę D ze światła słonecznego, a ona pomaga wspierać kilka rodzajów białych krwinek, chroniąc organizm przed obcymi najeźdźcami. Gdy pozostajemy w domach, organizm może nie absorbować tyle światła słonecznego, ile zazwyczaj w tym okresie. Dodatkowo, jeśli nie spożywasz regularnie tłustych ryb, takich jak łosoś i pstrąg, uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D może być trudne. Jednym z kolejnych, najlepszych źródeł witaminy D są jaja, które jednak zawierają tylko 20% polskiego RDA, a następnie porcja sera, która dostarcza tylko 6%. Warto więc rozważyć suplementację.
  • Witamina C - witamina C wspomaga produkcję i funkcjonowanie specjalnych typów białych krwinek, które atakują bakterie i wirusy. Mimo, że popularny pogląd, że witamina C zapobiega przeziębieniu został przesądzony, prawidłowy poziom jej spożycia jest niezbędny dla utrzymania skutecznego systemu odpornościowego. Jedna pomarańcza wystarczy, aby osiągnąć pułap określony w RDA, jednak czerwona papryka ma trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więc zjedzenie pięciu dziennie naprawdę może pomóc.
  • Tłuszcze podstawowe - tłuszcze omega-3 i omega-6 znajdują się w kilku produktach spożywczych, w tym w tłustych rybach, orzechach i nasionach, i mają ważne funkcje immunoregulacyjne. Mamy tendencję do zapewniania w naszej diecie wystarczającej ilości omega-6, ale wielu walczy o spożycie wystarczającej ilości omega-3 (który produkuje mniej zapalnych cząsteczek), co sprawia, że stan zapalny może stać się problemem zdrowotnym. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać dobrą równowagę tłuszczów omega-3 do omega-6, ale to może być trudne, jeśli nie wiesz, gdzie ich szukać podczas przygotowania posiłków. Głównym źródłem tłuszczów omega-3 są tłuste ryby, dlatego ich spożycie jest często niskie. Dieta wegetariańska może dostarczać kwasów omega-3 poprzez jedzenie siemienia lnianego i orzechów włoskich, ale większość ludzi nie spożywa wystarczająco dużo tych pokarmów, jeśli w ogóle.
  • Woda - odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla układu odpornościowego. Śluz w ustach, nosie i drogach oddechowych jest na pierwszej linii frontu, gdy chodzi o ochronę naszego organizmu przed obcymi najeźdźcami. Jeśli jesteś odwodniony, będziesz wytwarzał mniej śluzu, a to po prostu oznacza, że będziesz mniej chroniony. To dodatkowy stresor dla organizmu i może zwiększyć podatność na infekcje, dlatego ważne jest, aby pić - sugeruje się, aby dążyć do około ośmiu szklanek dziennie.
  • Białko - białko jest dobrze znane ze swojej zdolności do wspomagania budowy mięśni, ale w rzeczywistości jest również niezbędne do wspierania odporności, ponieważ jest niezbędne do naprawy uszkodzonych tkanek. Spożywanie co najmniej tyle białka, ile wskazuje RDA lub więcej, pomoże utrzymać silny i wytrzymały układ odpornościowy.
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?