Jak pozbyć się czyraków na wewnętrznej części ud i pośladków?
Czyraki (wrzody) są jednym z najczęstszych zaburzeń pracy skóry, których doświadcza wiele osób. Pojawiają się zwykle na twarzy, pod pachami i na szyi. Mogą jednak również rozwinąć się po wewnętrznych stronach ud lub na pośladkach. Osoby, które doświadczyły właśnie tego rodzaju wrzodów, zapewne wiedzą, jak przykre dolegliwości są z tym związane. Czyraki mogą być małe, jednak kiedy się pojawiają, wzbudzają nasz niepokój. Jak pozbyć się wrzodów z wewnętrznych części ud i pośladków? Oto kilka domowych sposobów.
Ciepłe okłady aplikowane na zmienione miejsca w początkowym stadium czyraków znacznie zmniejszają ich rozwój. Ciepło skutecznie przyspiesza przepływ krwi w zainfekowanych miejscach. Dzięki temu naturalne przeciwciała przy udziale białych krwinek zwalczają infekcję i powstrzymują tworzenie się ropy. Przykładaj ciepłe kompresy na zmienione chorobowo miejsca przez trzy dni, w zależności od wielkości czyraków. Zwykle po upływie tego czasu ropa wycieka i wrzody zaczynają się wysuszać. Po wypłynięciu ropy umyj skórę mydłem przeciwbakteryjnym i pozostaw do wysuszenia. Jeśli wrzody są otwarte, owiń je bandażem.
Kurkuma ma wiele leczniczych właściwości. Aby stworzyć z niej skuteczną pastę, wymieszaj ją z solą Epsom i miodem oraz olejem rycynowym i jodyną. Nałóż powstałą mieszankę na wrzód, a dzięki niej oczyści się z ropy.
Gorzknik kanadyjski:
Do niewielkiej ilości gorzknika kanadyjskiego dodaj wody i wymieszaj składniki do uzyskania konsystencji pasty. Nakładaj ją na zmienione chorobowo miejsca.
Wypijanie dużej ilości wody przyspieszy oczyszczenie organizmu z toksyn. Wypijaj 8 – 10 szklanek wody dziennie.
Cebula:
Cebula ma w porównaniu do innych warzyw najsilniejsze właściwości antyseptyczne. Dzięki temu przyspiesza proces gojenia się zmian skórnych. Wystarczy pociąć cebulę na grube plasterki i położyć je na wrzody, a następnie owinąć je bandażem. Plasterki należy zmieniać co 2 – 3 godziny!
Uwaga: Nigdy nie wyciskaj wrzodów. Pogorszy to ich stan, prowadząc do opuchlizny lub zaognienia.