Jak przygotować mleko na kaszel wg ludowej receptury?
Mleko jest cennym produktem, którego nie można niczym zastąpić. Oczywiście mamy na myśli mleko nieprzetworzone. Oprócz właściwości odżywczych, mleko ma właściwości lecznicze. Jego skład różni się w zależności od gatunku zwierząt. My mamy dla ciebie przepis, który szybko uwolni cię od uporczywego kaszlu i postawi na nogi.
Mleko już za czasów Hipokratesa stosowano w leczeniu gruźlicy oraz anemii. Natomiast w starożytnych Chinach mlekiem traktowano nerwice i zaburzenia psychiczne. Ta cenna receptura pozostała z nami od czasów starożytnych.
Składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania napoju: 1 litr tłustego (najlepiej domowego) mleka, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, szczypta sody oczyszczonej oraz 1-2 łyżki koniaku. Mleko zagotuj, cebulę obierz i pokrój na cztery cząstki. Wrzuć ją do mleka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij miksturę z ognia i odstaw, by się lekko schłodziło.
Po schłodzeniu dodaj masło, sodę i koniak. Pij miksturę ciepłą, lecz niezbyt gorącą, aby się nie oparzyć. Najlepiej mleko pić wieczorem. Mleko nie smakuje najlepiej, ale działa niesamowicie. Na efekt nie będziesz długo czekać, rankiem poczujesz się znacznie lepiej. Jeśli masz zamiar ugotować miksturę dla dziecka, nie dodawaj do niej koniaku.