Reklama

Jak przyspieszyć zrost kości po złamaniu?

Nie ma znaczenia jak do złamania doszło. Ważne jest to, by kość zrosła się właściwie. Jeżeli tak się nie stanie, wcześniej czy później mogą pojawić się komplikacje, które mogą ograniczać ruch. Dowiedz się jakich zasad przestrzegać i jaką dietę stosować w czasie rekonwalescencji.

Jak szybko kość się zrośnie zależy od paru czynników, wieku, sposobu odżywiania i stanu układu odpornościowego organizmu. Oto parę czynności, które możesz podjąć, by kość szybko się zrosła. Po pierwsze

rzuć palenie

. Palenie jak wiemy ma duży wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli twoja kość jest złamana, a palisz papierosy powinieneś wiedzieć, że nikotyna wpływa na krążenie krwi. Z krwią wędrują składniki odżywcze, które dostają się do miejsca złamania. Przez palenie krążenie jest spowolnione, przez co proces zrostu wydłuża się.

Kolejną czynnością jaką nie powinno się robić to

picie kawy

. Kawa i inne napoje zawierające kofeinę zmniejszają ilość wapnia w kości. Wypłukują wapno z kości, które wraz z moczem jest wydalane z organizmu.

Lekarze ortopedzi zalecają spożywanie pokarmów pełnych wapna. Spróbuj jeść pokarmy bogate wapno, dzięki niemu wzmocnisz swoje kości i przyspieszyć zrost złamanej kości. Pij dużo mleka, jedź jogurty oraz zielone liściaste warzywa. Nie unikaj także ryb i soku pomarańczowego. Jedz pokarmy bogate w dużą ilość białka i kalorii. Podczas rekonwalescencji twój organizm może potrzebować aż 6000 kalorii na dzień. Białko powinno być głównym składnikiem diety, by kości szybko zregenerowały się.

Reklama

Sięgnij po

herbatę

zwykłą, ziołową, jaką lubisz. Zobaczysz jak szybko staniesz na nogi.

Może zabrzmi to śmiesznie, ale bądź aktywny. Ruszaj się na tyle ile możesz. Ruch przyspiesza krążenie krwi, a dzięki temu szybciej odżywisz miejsce złamania, kość szybciej się zrośnie. Jeżeli nie wiesz co możesz robić, zapytaj się ortopedy przy najbliższej wizycie. Miej zbilansowaną dietę. Powinna ona zawierać wiele witamin i minerałów. Miej pewność że przyjmujesz odpowiednią ilość magnezu, fosforu, miedzi i krzemu. Także witaminy A, B6, C, D i K powinny znaleźć się na twoim talerzu. Witaminę D możesz zażyć spędzając czas na słoncu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: złamanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy