Reklama

Jak przytyć? Kaloryczna, ale zdrowa żywność

Wiele odchudzających się osób wpada w pułapkę logicznego myślenia i spożywa produkty, które powszechnie uważa się za zdrowe, łudząc się, że jednocześnie są one niskokaloryczne. Tymczasem wiele wartościowych i świetnie wpływających na organizm produktów to prawdziwe kaloryczne bomby. Dlatego z ich dobrodziejstw powinny głównie korzystać osoby, które mają zbyt niskie BMI lub chciałyby przytyć. Są one wskazane także dla osób aktywnych fizycznie. Sprawdź, które produkty są zdrowe, ale z łatwością mogą tuczyć.

Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie są najzdrowsze. Łosoś, makrela, tuńczyk czy halibut są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed miażdżycą i chorobami serca, a także osteoporozą. Ryby zawierają też duże ilości pełnowartościowego białka i niezbędne witaminy (m.in. A, D, E i witaminy z grupy B). Jedząc je, wzmacniamy odporność i wzrok. Warto jednak wiedzieć, że porcja łososia dostarcza aż 440 kalorii, a wędzonej makreli 340 kalorii.

Rośliny strączkowe

Nasiona roślin strączkowych to bogactwo witamin i minerałów, a także cennego błonnika. Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu i w większości mają niski indeks glikemiczny (wyjątkiem jest bób). Są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i fitoestrogenów wspierających pracę serca. Mimo że rośliny strączkowe polecane są nawet podczas diet redukcyjnych (to naturalne termogeniki przyspieszające metabolizm), to warto pamiętać, że niektóre z nich są wysokokaloryczne i powinno się ograniczyć ich spożywanie. Najwięcej kalorii dostarcza soja (ponad 440 w 100 g), soczewica oraz groch (ponad 350 kalorii w 100 g).

Reklama

Banan i awokado

Banany mają zbawienny wpływ na układ krążenia – zawierają mnóstwo potasu, który obniża ciśnienie krwi. Łagodzą też problemy trawienne i objawy wrzodów. Te niedojrzałe pomagają także zmniejszyć poziom złego cholesterolu. W nadmiarze mogą jednak bardzo szkodzić. Unikać powinny ich osoby z cukrzycą i nadwagą – owoce te charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i dostarczają mnóstwo kalorii (jeden średni banan to ponad 100 kalorii).

Jeszcze więcej kalorii zawiera awokado (ponad 430 w jednym owocu), które słynie z bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado świetnie wpływa na układ krążenia i zmniejsza ryzyko insulinooporności, która jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy. Owoc wykazuje również działanie przeciwnowotworowe i opóźnia procesy starzenia się.

Sałatki warzywne

Jedząc surowe lub gotowane warzywa, mamy pewność, że zdrowo i dietetycznie się odżywiamy. Pułapką często są jednak sosy i dipy dodawane do sałatek. Majonez, czy sos czosnkowy na bazie śmietany, a nawet olej czy oliwa znacznie podnoszą kaloryczność każdej potrawy.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawierająca minimum 70% kakao to jedna z najzdrowszych przekąsek. Świetnie wpływa na układ krążenia, poprawia nastrój, dodaje energii, działa przeciwzapalnie i wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn. Wciąż jednak jest kaloryczna i może zrujnować dzienny bilans podczas diety. 100 g dostarcza aż 500 kalorii.

Orzechy

Orzechy rewelacyjnie wpływają na układ nerwowy (poprawiają pamięć i koncentrację, a także nastrój) i sercowo-naczyniowy. Przyspieszają też metabolizm i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto jednak pamiętać, że są bardzo kaloryczne. 100 g orzechów nerkowca dostarcza ok. 550 kalorii, a orzechy włoskie czy laskowe ponad 640 kalorii.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy